Editura Evenimentul si Capital

Antidot universal? Bureţii care CURĂŢĂ sângele de toxine au apărut în Nature Nanotechnology

Administrarea simultană a alfa-hemolizinei.
Autor: | | 0 Comentarii | 1631 Vizualizari

Un fel nano-bureţi capabili să absoarbă din sânge o gamă largă de toxine - venin de albină, de şarpe, dar şi toxine bacteriene produse de microbi periculoşi, au fost creaţi de inginerii de la Universitatea California - San Diego.

Inginerii consideră că dispozitivul ar putea acţiona ca un antidot în multe cazuri de îmbolnăviri datorate substanţelor cu acţiune toxică. Nano-bureţii pot îndepărta din sânge nu numai veninul de şarpe şi de insecte, dar şi toxine produse de bacterii virulente, inclusiv E .coli sau MRSA.

Acţiunea nano-bureţilor a fost studiată pe şoareci, constatându-se că pot neutraliza acele toxine ce distrug celulele prin formarea de pori în membrana acestora. Spre deosebire de alte tratamente anti-toxine, care trebuie personalizate în funcţie de tipul toxinei în cauză, nano-bureţii pot absorbi diferite toxine ce formează pori, indiferent de structura lor moleculară.

Monomeri de melitină

Studiind efectul în cazul unei toxine numite alfa-hemolizină, produsă de MRSA (un stafilococ rezistent la antibiotice, foarte periculos), cercetătorii au constatat că, dacă erau preinoculaţi cu nano-bureţi, 89% dintre şoarecii de experienţă supravieţuiau dozelor letale de toxină. Dacă nano-bureţii erau introduşi în sânge după administrarea dozei letale, rata de supravieţuire era de 44%. Iar administrarea simultană a alfa-hemolizinei şi a nano-bureţilor în proporţie de 70:1 (70 de molecule de toxină la 1 nano-burete) neutraliza complet toxina, fără a produce nicio vătămare vizibilă. Rezultatele au fost publicate în Nature Nanotechnology.

Fiecare nano-burete are un diametru de cca. 85 nanometri şi este fabricat dintr-un miez de polimer biocompatibil, învelit în segmente de membrană de eritrocit. Numărul de molecule de substanţe toxice ce pot fi absorbite de un nano-burete depinde de tipul toxinei: cca. 85 de molecule de alfa-hemolizină produsă de MRSA, 30 de streptolizină-O şi 850 de monomeri de melitină, care intră în componenţa veninului de albină.

Simona Halep a plans la final! Galerie foto

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI