Evenimentul Zilei > EVZ Special > Anonimul care a produs un Big Bang în fotbal, măcinat de depresie și alcool
Anonimul care a produs un Big Bang în fotbal, măcinat de depresie și alcool

Anonimul care a produs un Big Bang în fotbal, măcinat de depresie și alcool

Un fotbalist fără anvergură a dinamitat legile acestui sport și a provocat schimbări fundamentale.

Un eveniment care a debutat în anul 1990 avea să zguduie din temelii fotbalul mondial și să-i schimbe fața pentru totdeauna. Lucrurile s-au mișcat greu, dar la final cutremurul a reașezat plăcile tectonice pe care era construit „Sportul Rege”.

În vara acelui an, belgianul Jean-Marc Bosman își încheiase contractul cu formația R.F.C de Liege. Mijlocașul avea 25 de ani, promisese în perioada junioratului, adunase 20 de meciuri la națională, dar ajunsese un om de pluton. El mai evoluase la Standard Liege, în perioada 1983 – 1988, iar acum avea pe masă o ofertă de la gruparea franceză Dunkerque.

Cele două cluburi au negociat transferul, iar belgienii au solicitat 600.000 de dolari. O sumă foarte mare, considerată inacceptabilă de francezi. Tratativele s-au împotmolit și Bosman a rămas blocat la R.F.C de Liege, deși își încheiase contractul.

El a decis să-și dea clubul în judecată, considerându-se nedreptățit. La acea vreme, procesul nu prezenta interes decât pentru cele două părți. Cu greu, unele ziare belgiene au menționat în cadrul unei știri de coloană evenimentul. Lumea fotbalului habar n-avea cine e Bosman și ce probleme are. Au trecut cinci ani și la data de 15 decembrie 1995, Curtea Europeană de Justiție a anunțat verdictul. Instanța civilă l-a declarat pe fotbalist liber de contract. În plus, acestuia i se cuveneau despăgubiri în valoare de 350.000 de franci elvețieni.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: