Evenimentul Zilei > International > Anglia începe testarea pașaportului de vaccinare. Se speră că va reporni economia
Anglia începe testarea pașaportului de vaccinare. Se speră că va reporni economia

Anglia începe testarea pașaportului de vaccinare. Se speră că va reporni economia

Anglia va începe în săptămânile următoare testarea așa-numitului „pașaport de vaccinare”, în care cabinetul Johnson își pune mari speranțe.

Experimentul va demara la meciuri din Cupa Angliei, într-un club de comedie și într-unul de noapte. „Pașaportul de vaccinare” sau „pașaportul Covid” este un document care va indica dacă o persoană a fost vaccinată, testată recent negativ sau dacă are anticorpi.

Autoritățile vor să stabilească, astfel, modul în care pot redeschide economia. De asemenea, dacă pot permite accesul publicului larg la evenimente care se desfășoară în spații închise, fără distanțare fizică, scrie agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Conform planurilor actuale, la meciurile de fotbal va asista din 17 mai un număr limitat de spectatori, în timp ce cluburile de noapte ar urma să se redeschidă abia spre sfârșitul lunii iunie. În celelalte regiuni britanice, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, sarcina deciziilor privind restricţiile antiepidemice le revine guvernelor regionale.

O aplicaţie tip „paşaport Covid” ar putea fi disponibilă din septembrie

Guvernul de la Londra a anunţat că dezvoltă un sistem de certificare a statusului Covid, care va indica dacă o persoană a făcut vaccinul, a fost testată negativ recent sau dispune de imunitate naturală certificată de un test pozitiv realizat în ultimele 6 luni.

Experimentarea „pașaportului covid” se va face la 9 evenimente, printre care o semifinală şi finala Cupei Angliei. Reuters notează că este puţin probabil ca acest sistem să fie implementat pentru folosirea transportului public, pentru accesul în magazine sau în pub-uri.

Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie a depus eforturi uriaşe în ultimele luni în desfăşurarea unuia dintre cele mai rapide programe de vaccinare din întreaga lume. „Facem tot ce ne stă în putere pentru a permite redeschiderea ţării, astfel ca oamenii să poată participa din nou la evenimente, să călătorească şi să facă alte lucruri pe care iubesc să le facă în mod cât mai sigur cu putinţă, iar aceste teste vor juca un rol important pentru acest lucru”, a precizat premierul. Cotidianul The Telegraph a relatat că o aplicaţie tip „paşaport Covid” ar putea să fie disponibilă din luna septembrie.

Călătoriile internaționale se reiau din 17 mai

Cu peste 126.000 de decese raportate din cauza noului coronavirus, Regatul Unit ocupă locul 5 în lume în clasamentul mortalității şi trece prin una dintre cele mai puternice contracţii economice din istorie. Însă rapiditatea cu care se derulează campania de vaccinare a reaprins speranţa unei reveniri economice în cursul acestui an, menționează Reuters.

Pe de altă parte, discuţiile despre paşaportul de vaccinare au aprins controverse chiar şi în rândul parlamentarilor din partidul lui Boris Johnson şi au atras criticile organizaţiilor pentru protecţia drepturilor civile, care avertizează asupra diminuării libertăţilor de bază.

Guvernul britanic este așteptat să ofere, luni, noi informaţii cu privire la măsurile pentru redeschiderea călătoriilor internaţionale. Pentru a preveni pătrunderea în ţară a unor noi tulpini ale virusului, ce riscă să submineze programul de vaccinare, autorităţile au anunţat că vor implementa un „sistem semafor” pentru celelalte ţări. Acesta va varia în funcţie de rata de vaccinare a populaţiilor ţărilor respective şi de rata de infecţie cu noile variante ale coronavirusului. Conform planurilor cabinetului Johnson, călătoriile internaţionale nu vor fi permise mai devreme de 17 mai.