Angajări trucate la DSP Maramureș. Dosarul va ajunge la instanță

Angajări trucate la DSP Maramureș. Dosarul va ajunge la instanță DNAA Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un nou caz de angajări trucate a fost descoperit de procurorii DNA. Două angajate de la DSP Maramureș cu funcții de conducere au pus la dispoziția unui candidat pentru postul de inspector Sănătate Publică lista cu subiectele examenului

Procurorii DNA din Cluj și Baia Mare au sesizat instanțele de judecată privind acordurile de recunoaștere a vinovăției în două cazuri de angajări trucate. Sunt vizate directoarea și fosta șefă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Maramureș.

Angajări trucate la DSP Maramureș

DNA a descoperit un nou caz de angajări trucate, de această dată la DSP Mararmureş. În sarcina persoanelor amintite procurorii au reținut comiterea infracțiunii de folosire în mod direct sau indirect a informațiilor private, nedestinate publicității, cu scopul obținerii în nume propriu de bunuri sau alte foloase necuvenite în formă continuată.

Este vorba de Alessandra Ivette Ilea, director DSP Maramureș și Oltea Diaconița, șefa Serviciului Control în Sănătate Publică la direcția DSP Maramureș. Ilea Ivette-Alessandra a recunoscut în fața procurorilor anticorupție că în perioada septembrie-noiembrie 2023 a pus la dispoziția unui candidat pentru postul de inspector Serviciul Control în Sănătate lista cu subiectele examenului.

Ne puteți urmări și pe Google News
Angajări trucate la DSP Maramureș

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Candidata nu a promovat proba scrisă

După ce a primit subiectele de la Diaconița Oltea, Ivette-Alessandra, le-a transmis mai departe candidatei HLM, devenită între timp și ea inculpată în dosar. La data examinării, 26 septembrie 2023, candidata favorizată, în pofida ajutorului sumplimentar, nu a promovat proba scrisă. Drept pentru care concursul respectiv a fost dat din nou o lună mai târziu.

Angajări trucate la DSP Maramureș

DNA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Angajări trucate pedepsite cu închisoare cu suspendare

La a doua examinare, 27 noiembrie 2023, numita H.L.M a terminat prima proba de concurs. Asupra acesteia, procurorii au găsit mai multe materiale în care erau menționate subiectele propuse de membrii comisiei. Cele trei inculpate și-au recunoscut vina și urmează să primească încadrarea juridică pentru faptele comise, după cum urmează:

  • 2 (doi) ani închisoare cu amânarea aplicării executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, în cazul inculpatei Ilea Ivette-Alessandra;
  • 1 (un) an și 10 luni închisoare cu amânarea aplicării executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, în cazul inculpatei Diaconița Oltea;
  • 1 (un) an și 6 (șase) luni închisoare cu amânarea aplicării executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, în cazul inculpatei H.L.M.

Dosarele de urmărire penală și acordurile de recunoaștere a vinovăției pentru cele trei inculpate au fost trimise Tribunalului Maramureș, potrivit stiripesurse.ro.