Eroarea judiciară a secolului. Sute de oameni nevinovați, trimiși la închisoare

Eroarea judiciară a secolului. Sute de oameni nevinovați, trimiși la închisoare Marea Britanie. Sursa foto: Dreamstime.com

Poșta Regală din Marea Britanie a fost implicată în condamnarea a peste 700 de poștași. Nevinovați, aceștia au fost trimiși la închisoare. Întregul scandal este legat de trecerea activității poștei la un sistemul de calcul electronic.

Pe parcursul a 20 de ani, sute de foști angajați ai Poștei din Marea Britanie au trăit un coșmar. Peste 700 dintre ei au fost acuzați că au furat din banii oficiului. Cei mai mulți dintre ei au fost trimiși la închisoare pe nedrept.  În spatele acestei situații au stat gravele erori ale platformei utilizate la nivel intern.

Scandal fără precedent în Marea Britanie

Compania a primit în 1999 o platformă software pentru activitatea internă. Calculele au fost mutate de pe hârtie în noul sistem electronic numit Horizon. Acesta a fost construitde Fujitsu, însă s-a dovedit a fi plin de erori.

La puțin timp după ce a fost instalat, managerii de sucursale au realizat că platforma era defectă. Concret, sistemul indica deseori că anumite sume de bani dispăreau din conturile companiei. Cu toate că a descoperit că software-ul avea erori, conducerea a dat vina pe directorii oficiilor poștale pentru găurile din conturi.

Ne puteți urmări și pe Google News
Eroare colosală în Marea Britanie. Sute de angajați nevinovați, trimiși la închisoare

Poșta Regală. Sursa foto: Dreamstime.com

Unii dintre angajați s-au sinucis

Între 1999-2015, peste 700 de angajați au suportat consecințele erorilor cauzate de sistem. Aceștia au acuzaţi de furt sau fraudă, iar mulți dintre ei au ajuns la închisoare. O parte dintre angajații au fost obligați să plătească sume uriașe către companie. Câțiva dintre cei care au fost implicați în scandal s-au sinucis.

După ani de procese, Curtea de Apel a anulat 39 dintre condamnări în 2021. Judecătorii au stabilit că Poşta din Marea Britanie„ştia că existau probleme serioase cu privire la fiabilitatea Horizon" .

La finalul procesului, 93 dintre lucrătorii poştali au avut condamnările anulate. O anchetă publică legat de acest scandal este în curs de desfăşurare încă din 2022.

Eroare colosală în Marea Britanie. Sute de angajați nevinovați, trimiși la închisoare

Marea Britanie. Sursa foto: Dreamstime.com

Scandalul agenților poștali din Marea Britanie, subiect de film

Cazul scandalos al condamnărilor pe nedrept a fost subiectul unei  drame TV. Serialul „Domnul Bates vs. Post Office" ilustrează lupta dusă de angajații acuzați pe nedrept.

La scurt timp după lansarea serialului, guvernul s-a implicat în acest scandal și le da dreptate agenților poștali. Mai mult, premierul Rishi Sunak a precizat că parlamentul va adopta o legislație de referință pentru a anula condamnările respective.