Evenimentul Zilei > Monden > ANAF pierde un război important. „Dușmanul” lui Becali și-a „jucat bine cartea”
ANAF pierde un război important. „Dușmanul” lui Becali și-a „jucat bine cartea”

ANAF pierde un război important. „Dușmanul” lui Becali și-a „jucat bine cartea”

Este vorba despre Arpad Paszkany, un multimilionar din Cluj, poreclit de altfel „dușmanul lui Becali”, care a câștigat recent un război împotriva ANAF.

Arpad Paszkany, un om de afaceri de succes care este și nașul copiilor lui Cătălin Măruță, bifează o nouă victorie împotriva ANAF, după ce Agenția a demarat câteva controale stricte asupra averii sale.

Acesta era suspectat că ar fi făcut câteva tranzacții ciudate pentru a evita plata unor taxe către statul român. Pe scurt, patronul din fotbal, poreclit și „dușmanul lui Becali”, ar fi fentat statul și s-ar fi sustras de la plata unor impozite colosale.

Ce  susține ANAF. A plătit sau nu impozitele?

Reprezentanții ANAF îl prezintă pe omul de afaceri din Cluj drept un  „contribuabil la bugetul de stat” care, premeditat, și-ar fi declarat venituri mult mai mici, tocmai pentru a nu plăti impozitul conform prevederilor legii.

„Arpad Paszkany a utilizat (…) dintr-o sursă neidentificată, fonduri mai mari decât cele provenite din surse impozabile declarate sau din surse neimpozabile identificate, cu consecințe asupra obligațiilor datorate bugetului de stat, fiind stabilită suplimentar de plată suma de 1.124.564 lei reprezentând impozit pe venit, la care s-au adăugat accesorii aferente în sumă de 806.647 lei.

Organele de verificare fiscală au constatat că Arpad Paszkany nu a probat cu acte doveditoare tranzacția financiară de creditare în baza căreia a devenit titular al unei creante în sumă de 1.200.000 euro deținută față de Vianova Holdings Ltd și al unei creanțe de 1.850.000 euro deținută față de Legrand Investments INC, astfel nefiind justificată legalitatea includerii în circuitul de compensare a creanței încasate de la  1907 Cluj SA.(…)

Totodată, s-a constatat că (n.red. – Arpad  Paszkany) nu a probat cu acte doveditoare efectuarea plăților în sumă de 2.200.000 euro către Mentor Development LLC SUA în calitate de creditor, astfel încât această societate să dispună de resurse pentru a acorda o facilitate de credit în sumă de 2.000.000 euro către Paz Management Group SRL, prin urmare nu poate fi probat dreptul legal de recuperare a creanțelor invocate împotriva Mentor Development LLC SUA. În determinarea situației fiscale la nivelul perioadei verificate, suma de 1.513.544 lei, respectiv suma de 535.592 lei încasată de P A Z de la Paz Management Group SRL reprezintă un venit suplimentar din surse neidentificate”, precizează ANAF

Victorie pentru Arpad Paszkany! ANAF pierde în fața multimilionarului din Cluj

Magistrații de la Curtea de Apel din Cluj, unde ANAF a făcut un recurs, au decis anularea cererii dispuse de ANAF.

„Tip soluție: Anulează cererea de recurs. Soluția pe scurt: Constată nulitatea recursului declarat de ANAF împotriva sentinței civile nr. 718 din data de 02.06.2020 pronunţată în dosarul nr. 2236/117/2019 al Tribunalului Cluj pe care o menţine în întregime. Decizia este definitivă. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia judecătorilor, conform Cancan.