Evenimentul Zilei > Economie > Milioane de români sunt vizați. ANAF a schimbat termenul pentru aceste declarații
Milioane de români sunt vizați. ANAF a schimbat termenul pentru aceste declarații

Milioane de români sunt vizați. ANAF a schimbat termenul pentru aceste declarații

În luna decembrie, mai multe declarații fiscale care în mod obișnuit aveau ca termen data de 25 a lunii trebuie depuse până pe 21 decembrie, anunță ANAF.

Astfel, formularele 100, 112, 224, 300, 301, 307 și 311 trebuie depuse în decembrie mai devreme comparativ cu alte luni ale anului. Totodată, termenul de plată, care în mod normal este tot 21 decembrie, intră în această lună sub incidența facilității fiscale de amânare la plată a obligațiilor fiscale, fără penalități și executare silită, informează Profit.  Facilitatea expiră pe 25 decembrie, prima zi de Crăciun. Executările silite se reiau abia pe 28 decembrie, prima zi lucrătoare după 25.

7 declarații fiscale au termen pe 21 decembrie

Potrivit unei informări ANAF, termenul de declarare a obligațiilor pentru luna decembrie, reglementat la art. 155 din Codul de procedura fiscal este data de 21 decembrie.

ANAF: „Luni, 21 decembrie 2020, este termenul limită de depunere a următoarelor documente:

  • formularul 100 – Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat;
  • formularul 112 – Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate;
  • formularul 224 – Declarație privind veniturile sub formă de salarii și asimilate salariilor din străinătate obținute de către persoanele fizice care desfășoară activitate în România;
  • formularul 300 – Decont de taxă pe valoarea adăugată;
  • formularul 301 – Decont special de taxă pe valoarea adăugată; formularul 307 – Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată;
  • formularul 311 – Declarație privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) – e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.”

Luni, 28 decembrie, este termenul de depunere a altor declarații fiscale cu termene diferite: formularul 390 VIES – Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare, respectiv formularul 097 – Notificare pentru încetarea aplicării sistemului TVA la încasare.

Din 28 decembrie sunt reluate executările silite

Totodată, ANAF a transmis că „suspendarea executării silite încetează la data de 25 decembrie 2020, iar începând cu data de 28 decembrie 2020, organul fiscal poate începe măsurile de executare”.

Începând din luna martie, Guvernul a acordat contribuabililor posibilitatea de a amâna la plată, fără dobânzi și penalități de întârziere și fără instituirea de popriri și executări, plata obligațiilor fiscale. Totalul sumelor amânate la plată a ajuns la 16,3 miliarde lei până la finalul lunii octombrie. Facilitatea fiscală expiră la 28 decembrie.