Deputatul PNL, Dumitru Oprea, a cerut noi clarificări cu privire la acordul încheiat între ANAF și Comisia Națională pentru Strategie și Prognoză. Oprea consideră că acest acord poate transforma controalele în instrument politic.

„Pentru atingerea obiectivelor din Programul de guvernare privind îmbunătăţirea semnificativă a gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat, pe 22 ianuarie 2019, a fost încheiat un acord de cooperare și risc între ANAF și Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Chiar de la primul punct, acordul prevede că, începând cu luna ianuarie 2019, CNSP va selecta contribuabilii care vor fi propuşi pentru efectuarea controalelor de către ANAF, în funcţie de domeniul de activitate, fluctuaţia cifrei de afaceri şi a altor indicatori stabiliţi de comun acord între ANAF şi CNSP. De asemenea, la punctul 9, este stipulat că ANAF se angajează să transmită CNSP informaţii cu privire la efectele obţinute în privinţa reducerii evaziunii fiscale, în urma acţiunilor de control la societăţile comerciale propuse în analizele de risc ale CNSP.”, a adăugat deputatul PNL.

Deputatul se teme că unele informații privind controalele fiscale ar putea ajunge la persoane neautorizate. Acesta dorește asigurări că nu vor fi selectați contribuabilii pe criterii politice: „De asemenea, se impune să se indice măsurile prin care contribuabilii sunt asigurați că aceste controale nu vor fi îndreptate împotriva celor care nu sunt de acord cu actuala guvernare.”, informează NewsTeam.

 

 

Te-ar putea interesa și: