Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Americanii au de ales între Socialism și Libertate! Discurs tăios al vicepreședintelui SUA, Mike Pence
Americanii au de ales între Socialism și Libertate! Discurs tăios al vicepreședintelui SUA, Mike Pence

Americanii au de ales între Socialism și Libertate! Discurs tăios al vicepreședintelui SUA, Mike Pence

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Mike Pence, săptămâna trecută, a descris apăsat alegerea marcantă cu care se confruntă America pe măsură ce se recuperează din efectele coronavirusului: socialism sau libertate.

Într-un discurs, Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Mark Pence a spus: „Înaintea noastră există două căi: una bazată pe demnitatea fiecărui individ, iar cealaltă pe controlul crescând al statului. Drumul nostru (n.n. al republicanilor) duce la o mai mare libertate și oportunitate. Drumul lor (n.n. al democraților) duce la socialism și la declin”.

În perioade de criză, este firesc ca oamenii să se uite la guvern pentru răspunsuri. Cu toate acestea, prejudiciile aduse societății și economiei noastre din noile norme și reglementări guvernamentale vor fi reale. 2020 a devenit un an critic în istoria Statelor Unite, națiunea fiind polarizată și împărțită pe o serie de probleme. Cu toate acestea, în aproape toate cazurile, decalajul politic se bazează pe măsura în care dorim sau vom accepta accentuarea controlului guvernului (n.n. SUA).

Potrivit Merriam-Webster, socialismul este „oricare dintre teoriile economice și politice  care pledează pentru proprietatea și administrarea colectivă sau guvernamentală a mijloacelor de producție și distribuție a bunurilor.” Cu toate acestea, adepții „socialismului” susțin de obicei că vor ceva diferit, în special un stat marcat de bunăstare.

Adesea uitat sau ignorat este faptul că un astfel de stat plin de bunăstare trebuie finanțat și că resursele vor fi disponibile numai dacă sistemul economic funcționează eficient și cu un grad ridicat de productivitate. Controlul guvernamental este de obicei inamicul ambelor. De fapt, istoria arată în mod inconfundabil că „puterea pentru clasa conducătoare” în niciuna dintre formele sale nu a funcționat niciodată cu adevărat nicăieri. Oriunde s-a încercat, socialismul a făcut rău. Este o lecție care ar trebui predată tuturor noilor generații.

Socialismul este un model economic și social eșuat. În multe cazuri, socialiștii au ajuns să fie obligați să adopte măsuri capitaliste pentru supraviețuirea lor. Capitalismul și piață liberă nu garantează, desigur, fericirea și succesul. Cu toate acestea, permite căutarea acestora. Această libertate de a urmări o viață autodeterminată, mai bună, care aduce un sens real vieții indivizilor și beneficii colective pentru societatea noastră.

Argumentând puternic că America nu trebuie să devină niciodată o țară socialistă, Mike Pence a spus în discursul său din 17 iulie: :Știi, nu este vorba dacă America va fi mai conservatoare sau mai liberale, mai republicană sau democrată, mai roșie sau albastră. Este vorba dacă America rămâne America. Fie vom lăsa copiilor și nepoților noștri o țară bazată pe idealurile noastre cele mai înalte de libertate, piețe libere și dreptul inalienabil la viață și libertate – sau vom lăsa copiilor și nepoților noștri o țară care este transformată fundamental în altceva”.

După cum a menționat Kay C. James, președintele The Heritage Foundation, anul trecut într-un comentariu: „Noi, cei care prețuim libertatea trebuie să demascăm profeții mincinoși ai socialismului și să răspândim adevărul că doar o intervenție minimă a statului, piețele libere și o societate bazată pe domnia legii sunt cele mai sigure căi de a asigura libertatea, prosperitatea și oportunitatea fiecăruia.”

Acestea sunt cuvinte pline de înțelepciune pentru cei care vor să asculte.

Strălucirea înșelătoare a socialismului este un miraj către care fiecare nouă generație va fi tentată să alerge – dacă nu li se va spune adevărul despre adevărata moștenire a socialismului.

Articol tradus de nationalinterest.org

 

Publicat in categoriile: EVZ Special, Invitatii EVZ, Opinii
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News