Purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Erdogan, Ibrahim Kalm, a declarat, răspunzând unei întrebări: „Ne rezervă m dreptul de a închide Incirlik, dar înainte de a face asta, vom evalua atent circumstanțele”.

Discutată în guvern

Un jurnalist pro-guvern, Abdulkadir Selvi, a scris, miercuri, că revocarea accesului SUA la această bază militară a fost dezbătut în prima ședință de guvern din acest an. Totuși, datorită așteptărilor mari din partea pre ședintelui ales Donald Trump, Turcia nu va lua nicio decizie în acest sens, până la preluarea mandatului de către Trump, când poziția SUA va fi clară.

Și ministrul turc al Apărării, Fikri Işık, a acuzat lipsa sprijinului din partea forțelor coaliției conduse de SUA în Siria, pentru o operațiune a Turciei în regiunea al-Bab împotriva militanților Statului Islamic.

Obiectiv strategic

Autoritățile turce speră ca forțele coaliției, în special americanii să sprijine Turcia aerian, dar nu numai, în Operațiunea Euphrates Shield. „Este o provocare faptul că țări alături de care suntem în NATO demult și cele din coaliția anti-Daesh n-au susținut operațiunea lansată de Armata Liberă Siriană și sprijinită de Turcia în regiunea al-Bab”, a spus Ișik.

Incirlik este considerată o locație importantă și convenabilă pentru operațiunile SUA din Siria și din regiune. Și ministrul de Externe Mevlüt Çavuşoglu susține că poporul turc vrea revocarea dreptului SUA de a folosi baza aeriană Incirlik, pentru că este vorba despre „o problemă de încredere”.

Accesul blocat temporar

Colonelul John Dorrian din Forțele Aeriene americane a declarat că o măsură luată de Turcia, în sensul închiderii sau limitării operațiunilor SUA la Incirlik, ar fi „dezastruoasă” pentru campania antiteroristă a SUA, acum concentrată în Raqqa, Siria, capitala autoproclamată a ISIS. „Este de neprețuit. Serios, întreaga lume este mai sigură datorită operațiunilor care au fost desfășurate de acolo”, a explicat el. Turcia a închis, temporar, spațiul aerian pentru operațiunile SUA din Incirlik (unde se află circa 5.000 de militari americani) și a întrerupt curentul electric, în timpul loviturii de stat eșuate împotriva guvernului, când au existat suspiciuni că SUA ar fi sprijinit rebelii armatei.