„NYPD și primarul nu și-au făcut treaba noaptea trecută, sunt convins de asta”, a spus Cuomo, citat de Fox News.

Cuomo a făcut această declarație după o nouă noapte de vandalisme în Big Apple, protestele față de uciderea lui George Floyd degenerând o dată în plus în jafuri și distrugeri.

Departamentul de Poliție al orașului New York a anunțat că peste noapte au fost făcute peste 700 de arestări. Șase polițiști au fosr răniți și cel puțin șase mașini de poliție au fost distruse ori vandalizate.

Într-o conferință de presă, Andrew Cuomo a declarat că primarul de Blasio „subestimează” anvergura și durata problemei, sugerând că este nevoie ca forțele de poliție desfășurate să fie mai mari.

„Ai 38.000 de oameni în NYPD, este cel mai mare departament de poliție din Statele Unite ale Americii”, a spus Cuomo. „Folosește 38.000 de oameni și apără proprietatea și oamenii. Priviți înregistrările, este o rușine.”

Și Cuomo a continuat declarația, afirmând că „opțiunea sa este să-l schimbe pe primar…” și „să cheme Garda Națională” ca să „controleze situația”. Totuși, a nuanțat guvernatorul, „nu cred că am ajuns la acel punct”.

El a adăugat: „Ar fi o situație atât de haotică în mijlocul unei situații deja haotice. Nu cred că ar avea rost.”

Cuomo a răspuns astfel, parțial, apelului președintelui Trump, care i-a cerut să accepte oferta pe care i-o face, a unei „puternice Gărzi Naționale”.

„New York a fost abandonat în mâinile jefuitorilor, vandalilor, Stângii Radicale, și tuturor celorlalte formațiuni de Joasă Speță&Mizerii. Guvernatorul refuză să accepte oferta mea, o puternică Gardă Națională”, a postat Trump pe Twitter. „NYC a fost făcut bucăți.”

Ceva mai devreme, tot marți, De Blasio a anunțat că interdicțiile de circulație în oraș vor fi prelungite până la sfârșitul săptămânii, după o nouă noapte de jafuri, distrugeri și „atacuri ticăloase asupra ofițerilor de poliție”.

Atât Andrew Cuomo cât și Bill de Blasio sunt două figuri marcante ale Partidului Democrat. Despre Cuomo se vorbește chiar că l-ar putea înlocui pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă. Astfel s-ar putea explica declarațiile sale în favoarea unei intervenții mai decise pentru restabilirea ordinii, lucru dorit de majoritatea Democraților.

Pe de altă parte, Democrații trebuie să facă echilibristică pentru a nu-și înstrăina electoratul radical de stânga, care, dacă ar fi dezamăgit, ar putea sta acasă la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, înclinând astfel implicit balanța în favoarea lui Trump.