Amenințare nucleară în Europa. Rusia și Belarus fac exerciții cu arme tactice

Amenințare nucleară în Europa. Rusia și Belarus fac exerciții cu arme tactice arme nucleare rusia / Sursa foto: Petar Vician | Dreamstime.com

Amenințare nucleară în Europa. Rusia și Belarus au demarat exerciții cu arme nucleare tactice, cele cu care Vladimir Putin amenința statele occidentale.

Trupele celor două state simulează folosirea armelor nucleare tactice într-un exercițiu care se desfășoară pe teritoriul Rusiei. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Moscova.

Amenințare nucleară din Rusia

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că trupele ruse şi belaruse au început o nouă etapă a exercițiilor comune cu armele nucleare tactice. Aceste exerciții, care constituie o amenințare pentru Europa, se desfășoară pe teritoriul Rusiei. Scopul este să asigure că personalul şi echipamentul militar ale celor două ţări sunt pregătite pentru o confruntare.

„În timpul manevrelor militare, vor fi exersate aspecte ce ţin de pregătirea comună a unităţilor forţelor armate ale Federaţiei Ruse şi Republicii Belarus pentru utilizarea în luptă a armelor nucleare non-strategice”, a precizat ministerul rus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luna trecută, Vladimir Putin a ordonat forţelor armate ruse să exerseze desfăşurarea de arme nucleare tactice. Rusia și-a justificat manevrele prin faptul că ar fi existat amenințări din partea Franţei, Regatului Unit şi SUA.

Vladimir Putin

Vladimir Putin Sursa foto: Kremlin

Putin amenință Occidentul

Vladimir Putin a lansat o nouă amenințare curăzboiul nuclear, împotriva Occidentului. El a făcut o serie de declarații în contextul războiului din Ucraina. Dictatorul rus a afirmat că Rusia și-ar putea folosi toate mijloacele disponibile dacă „suveranitatea sau integritatea” sa teritorială ar fi amenințate, transmite Reuters.

Dictatorul de la Kremlin a subliniat că doctrina nucleară a Rusiei permite ca astfel de arme să fie folosite ca răspuns la o amenințare.

„Dintr-un oarecare motiv, Occidentul crede că Rusia nu le va folosi niciodată (...) Avem o doctrină nucleară, uitați-vă ce scrie în ea. Dacă acțiunile cuiva ne amenință suveranitatea și integritatea teritorială, considerăm că este posibil să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Acest lucru nu trebuie tratat cu ușurință, superficial”, a afirmat Putin.

Amenințare pentru omenire

Rusia deține în jur de 5.500 de focoase nucleare, preluate de la Uniunea Sovietică. Este cel mai mare arsenal de focoase nucleare din lume, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS). Dintre acestea, aproximativ 1.200 sunt expirate, dar în mare parte intacte. Aproximativ 4.380 de focoase sunt stocate pentru a fi utilizate de lansatoare strategice cu rază lungă de acțiune și forțe nucleare tactice cu rază mai scurtă.

Rusia a desfășurat pentru amenințare 1.710 focoase strategice. Aproximativ 870 sunt pe rachete balistice terestre. Alte 640 de focoase sunt pe rachete balistice lansate de submarin. Iar alte 200 pot fi lansate de bombardiere grele, a spus FAS.

Astfel de cifre duc la concluzia că Rusia este o amenințare pentru omenirea întreagă. Lansarea tututor acestor rachete ar putea distruge omenirea de mai multe ori.

În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a avut un vârf de aproximativ 40.000 de focoase nucleare, în timp ce vârful din SUA a fost de aproximativ 30.000.

Revista presei