Alternative sănătoase pentru uleiul de măsline. Sunt accesibile ca preț și au numeroase beneficii

Alternative sănătoase pentru uleiul de măsline. Sunt accesibile ca preț și au numeroase beneficii UIei de măsline / sursa foto - Dreamstime

Uleiul de măsline este folosit des în bucătărie, fiind considerat o alternativă sănătoasă a celui de floarea soarelui. Totuși, acesta poate fi înlocuit cu alte variante de uleiuri sănătoase și pline de nutrienți. În ultimii ani, tot mai mulți români aleg să folosească ulei de măsline pentru prepararea mâncărurilor care necesită coacerea sau prăjirea. Totuși, acesta nu este indicat în anumite situații.

Ulei de măsline, înlocuit cu ghee

Uleiul de măsline conține acid oleic, un acid gras recomandat pentru sănătatea inimii. Unele studii au arătat că acesta poate regla colesterolul și poate reduce tensiunea arterială. În plus, acesta este și un antioxidant puternic. De altfel, multe femei folosesc ulei de măsline pentru îmbunătățirea aspectului pielii.

Ulei de floarea soarelui

Sursa foto: Arhiva EVZ

Pe piață există mai multe tipuri ale acestui produs, acestea fiind prezentate în funcție de calitatea materiei prime, precum și de procesul de extracție. Cel mai sănătos sortiment este presat la rece și are întotdeauna un preț mai piperat.

Ghee este considerat un aliment ideal pentru persoanele care vor sa aibă un stil de viață sănătos. Acesta are la bază untul„limpezit”. Acesta este preparat prin încălzirea untului până la punctul în care apa se evaporă. Astfel, o parte dintre substanțele din lapte se separă și rămâne grăsimea. Aceasta se folosește tot mai des în bucătărie și este considerată sănătoasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ghee provine din India însă se găsește pe rafturile supermarketurilor din întreaga lume.

Alte trei alternative sănătoase

Organismul uman are nevoie de grăsimi sănătoase pentru a funcționa în parametri. Uleiul de avocado se numără printre sortimentele recomandate de specialiști. Acesta este ideal pentru salate, însă poate fi folosit cu succes și pentru procesul de gătire la temperaturi înalte.  Acesta are un gust neutru și conține vitamina E, luteină și acid oleic.

De asemenea, uleiul de semințe de struguri este indicat pentru gătit, având un punct de fum mai ridicat decât cel de măsline. Gustul acestui sortiment este neutru, putând fi adăugat în salate sau chiar în deserturile sănătoase.

O altă variantă sănătoasă este uleiul de in. Produsul se extrage prin presarea la rece a semințelor de in. Spre deosebire de alte sortimente, acesta nu este recomandat pentru gătirea la temperaturi înalte.  Acesta se poate folosi în salate, având o aromă fină de nuci.

Ulei de măsline

Sursa foto: Dreamstime.com

Tipuri de ulei cu gust delicat

Uleiul de dovleac se numără printre cele mai gustoase. Cu un gust ușor dulceag, acesta este indicat inclusiv în perioada diversificării bebelușilor. Acesta se adaugă în salate, piureuri sau deserturi. În plus, sortimentul este considerat o sursă excelentă de omega-3.

Uleiurile de nuci și arahide presate la rece sunt, de asemenea, o variantă ideală pentru cei care preferă gustul subtil al acestor ingrediente. Adăugate pentru un plus de gust în mâncăruri, acestea vor cuceri papilele gustative.