Alimentele care ne pot strica vacanța. Vedeta zilei pune viața în pericol

Alimentele care ne pot strica vacanța. Vedeta zilei pune viața în pericol Sursa foto: Dreamstime.com

Medicul Voichița Lăzureanu, șef de secție la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a atras atenția că în această perioadă trebuie să acordăm o importanță deosebit de mare anumitor alimente, ce ne pot pune în pericol sănătatea.

Potrivit acesteia, peste tot în lume se înregistrează decese cauzate de toxiinfecții alimentare, intoxicații alimentare sau gastroenterocolite. Acestea au un numitor comun, și anume consumul unui aliment care fie nu este ținut în condiții de siguranță alimentară, fie nu este gătit complet.

Ce alimente ne pun în pericol sănătatea

Voichița Lăzureanu a subliniat că în ultima perioadă, românii și-au modificat obiceiurile alimentare, din ce în ce mai mulți optând să consume carne crudă, precum sushi sau tartarul.

Medicul spune că acest alimente reprezintă totuși un risc pentru sănătatea noastră.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vorbim de carne și diverse preparate de carne, dar și pește și mai ales fructe de mare, dar și peștele în sine este din păcate, o carne care se alterează foarte repede, unde microbii se înmulțesc foarte repede, atunci când nu este bine preparat termic, iar o parte dintre acești microbi pot să producă toxine”, a declarat șefa de secție de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Alimente periculoase

Sursa foto: Arhiva EVZ

Aceste toxine, spune aceasta, pot să persiste la nivelul tractului digestiv sau pot să pătrundă în circulația sanguină, devenind neurotoxine, deoarece afectează sistemul nervos central. Recent, au fost raportate cazuri la copii foarte tineri, în care aceste toxine din anumite alimente au avut un tropism către rinichi și ficat.

În astfel de cazuri, decesele au survenit din cauza insuficienței hepatorenale.

Sfaturi pentru a evita eventualele intoxicații alimentare

Voichița Lăzureanu îi sfătuiește pe români să încerce să consume carne proaspătă, achiziționată de la producători sau de la cei care vând, sau alimente care sunt în așa-zisă siguranță, adică din magazine în care au încredere, unde știu că nu s-a mai produs niciodată, n-au mai fost astfel de izbucniri de toxiinfecții.

„Cât putem sau nu putem să suportăm, mai ales atunci când vorbim de carne tocată, de carnea amestecată, de carne prăjită, la care sigur că se mai adaugă și alcoolul, se mai adaugă și garniturile, se mai adaugă și dulciurile. Și atunci e așa un fel de aglomerare maximă în stomacul nostru.

Iar dacă vreunul dintre aceste alimente este și contaminat, atunci suferința este și mai mare. Aglomerarea în camerele de gardă va fi pe măsură. Și din păcate, riscurile sunt într-adevăr de deshidratare importantă, sunt de afectare neurologică sau de insuficiențe de diverse organ, unele dintre ele și cu deces”, a mai declarat medicul pentru antena3.ro.

Stomac

Sursa foto: Dreamstime.com

Potrivit acesteia, o altă măsură pe care o putem lua este să ne spălăm pe mâini când manipulăm acest alimente cu risc de toxiinfecție și să le consumăm cât de repede posibil, fără să le ținem în frigider sau afară.