Evenimentul Zilei > Politica > Alertă națională: vaccinarea ar putea deveni obligatorie. Reacţia Ministerului Sănătăţii
Alertă națională: vaccinarea ar putea deveni obligatorie. Reacţia Ministerului Sănătăţii

Alertă națională: vaccinarea ar putea deveni obligatorie. Reacţia Ministerului Sănătăţii

Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România, relevă proiectul de buget pe anul 2021 al Ministerului Sănătăţii. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în Senat.

Alertă națională: vaccinarea ar putea deveni obligatorie! Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România, relevă proiectul de buget pe 2021 al Ministerului Sănătăţii. În mod explicit, acesta conţine o prevedere potrivit căreia se fac „demersuri” pentru vaccinarea obligatorie a populaţiei, relatează Antena 3. Paragraful respectiv precizează că se fac demersuri pentru adoptarea legii. Aceasta va obliga ministerul să stabilească un calendar de vaccinare și să cumpere serurile necesare.

Proiect de buget: campaniile de informare vor fi obligatorii

Textul proiectului de buget face referire și la necesitatea unor campanii regulate de informare a populației, dar și de a se asigura aprovizionarea cu vaccinuri.

„Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, dar şi obligaţia autorităţilor, în primul rând a Ministerului Sănătăţii, de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene.

În cadrul legii vaccinării va fi stabilită şi obligaţia Ministerului Sănătăţii de a elabora şi aplica un plan multianual de vaccinări şi implicit, un plan multianual de achiziţii de vaccinuri”, se stipulează în textul proiectului de buget.

Legea Vaccinării a fost trimisă în Parlament de Guvernul Tudose, în 2017

Legea Vaccinării a fost trimisă în Parlament în timpul Guvernului Tudose, în anul 2017. Ea a fost adoptată de Senat și se află momentan în dezbatere la Camera Deputaților. Aici au fost introduse zeci de amendamente la aceasta.

Ministerul Sănătăţii, condus de membrul PLUS Vlad Voiculescu, a reacţionat la nivelul  purtătorului de cuvânt Bogdan Oprea.

Reacţia Ministerului Sănătăţii: Legislația este în concordanță cu recomandările OMS

„Vaccinarea copiilor și a populației generale în situații epidemiologice speciale se dovedește importantă mai ales astăzi, în contextul pandemiei SARS-CoV-2.

Trebuie să ținem cont că mai există și alte boli infecto-contagioase care ucid oameni. Ca să luăm doar exemplul rujeolei, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, în primul semestru al anului trecut, în România au existat peste 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese.

Ministerul Sănătății susține existența unei legislații protectoare pentru sănătatea publică în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a altor instituții naționale și internaționale”, a transmis Bogdan Oprea.