Cel puțin 68 de țări au fost afectate, iar unele campanii de vaccinare au încetat complet.

Organizația Mondială a Sănătății a sfătuit multe țări să suspende vaccinările pentru a ajuta la încetinirea răspândirii coronavirusului.

Dar acum, mai multe grupuri își exprimă îngrijorarea cu privire la impactul pe termen lung.

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (Unicef), Institutul de vaccin Sabin și Gavi, Alianța pentru vaccinuri sunt îngrijorate, de asemenea, considerând că mii de copii ar putea muri în fiecare zi.

Într-o clinică de obicei plină din capitala Nigerului, Naimey, sala de așteptare este pustie.

În țară au fost raportate aproape 1.000 de cazuri de Covid-19.

Dar poliomielita, care poate provoca paralizie sau chiar moarte, are o revenire – patru cazuri noi au fost raportate din februarie.

„Am fost atât de speriat să vin aici, din cauza coronavirusului”, a spus fetița Fadila care a venit la clinică cu masca pe față.

„Dar lucrătorii din domeniul sănătății mi-au spus cât de importante sunt aceste imunizări și, de asemenea, ceea ce trebuie să fac pentru a rămâne în siguranță – ca să mă spăl pe mâini tot timpul”.

Există o serie de motive pentru care serviciile de vaccinare au fost perturbate atât de grav. Teama părinților de a-l prinde pe Covid-19 dacă ies din casă; angajații medicali sunt deviați pentru a face față pandemiei; probleme cu obținerea de vaccinuri la clinici

„Pojarul este în creștere, difteria, holera”, spune directorul executiv al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (Unicef), Henrietta Fore.

„Deci, aceasta va fi o problemă reală. Ca lume, am cucerit multe dintre aceste boli prevenibile pentru copii. Acum, există îngrijorări serioase, că aceste câștiguri ar putea fi „șterse”.

Numărul estimat de bebeluși lipsiți de vaccinuri de rutină din cauza pandemiei coronavirusului: Asia de Sud-Est – 34,8 milioane, Africa – 22,9 milioane

Focare curente de boli mortale prevenibile: Nepal și Cambodgia – rujeolă, Etiopia – rujeolă, holeră și febră galbenă
Sursa: Organizația Mondială a Sănătății, Unicef, Institutul de vaccinuri Sabin și Gavi, Alianța pentru vaccinuri, anunță CNN.