Alertă meteo! Cod galben de viituri pe râuri în mai multe zone ale ţării

Alertă meteo! Cod galben de viituri pe râuri în mai multe zone ale ţării

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, avertizări Cod galben şi portocaliu de inundaţii, valabile pe râuri din şapte judeţe.

Conform prognozei meteo, până la ora 00:00, vor fi viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile: Prut - afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia. De asemenea, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Elan.

Cod Portocaliu pentru perioada: 29.09.2020 ora 09:45 – 29.09.2020 ora 15:00

În acelaşi timp, până la ora 14:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi niveluri pe râurile din bazinele hidrografice: Teleajen - bazin amonte S.H. Vălenii de Munte şi Buzău - bazin amonte S.H. Nehoiu (judeţele Covasna, Braşov Prahova şi Buzău).

Hidrologii precizează că fenomene hidrologice similare se mai pot semnala cu intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Teleajen - bazin amonte Acumularea Măneciu, respectiv Buzău - bazin amonte Acumularea Siriu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judeţele cele mai vizate

Ca urmare a precipitațiilor lichide înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice: Prut – afluenții aferenți sectorului aval  S.H. Drânceni – amonte confluență cu râul Elan, judeţul Vaslui.

În urma precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de control pe râurile din bazinul hidrografic Elan şi în judeţul Galați.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Elan – bazin amonte S.H. Murgeni, informează inhga.