Schimbare radicală a vremii. Fenomene hidrologice periculoase. Cod galben de inundaţii. Unde va lovi potopul

Schimbare radicală a vremii. Fenomene hidrologice periculoase. Cod galben de inundaţii. Unde va lovi potopul

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a emis Cod galben de ploi torenţiale, descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelie, pentru zona Transilvaniei şi Dobrogei.

Avertizarea este valabilă până la ora 17:30, în judeţul Hunedoara, până la ora 17:15 în judeţul Cluj, iar până la ora 18:00 în judeţele Constanţa şi Tulcea.

În aceste regiuni  se vor semnala averse ce vor cumula 25-30 l/mp.  

De asemenea, hidrologii au emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă pe râurile mici din judeţele Braşov, Covasna şi Buzău pe durata următoarelor opt ore. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), până la ora 00:00, se pot produce torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râurile mici din bazinul hidrografic Buzău - bazin superior şi afluenţii de stânga din bazinul mijlociu (judeţele Braşov, Covasna şi Buzău).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Bâsca Mare şi Slanic - bazin superior.

 

În oraşul Tulcea, proprietarii unor pontoane şi-au improvizat noi modalităţi de a ajunge pe ambarcaţiuni, după ce nivelul ridicat al fluviului le-a inundat pasarelele care fac legătura între mal şi nave.

Potrivit prefectului judeţului Tulcea, Lucian Furdui, Dunărea nu a creat probleme deosebite până în prezent.

„În zona Carasuhat, Primăria comunei Mahmudia doreşte să intervină cu saci pentru a preveni inundarea unei incinte agricole private. Avem datoria să intervenim, astfel încât să nu apară probleme care să conducă la eventuale litigii, în cazul în care nivelul Dunării va continua să crească. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă este pregătit să intervină, la fel ca fermierii din zonă", a menţionat, prefectul Furdui.

Datele făcute publice joi de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos din Galaţi arată că la Isaccea fluviul este cu 48 de centimetri mai mic decât cota de inundaţie, iar la Tulcea nivelul este cu 34 de centimetri mai scăzut decât cota de inundaţie.

Potrivit informaţiilor oferite în anii trecuţi de autorităţi, Vulturu, Ilganii de Jos, Ilganii de Sus şi Băltenii de Jos sunt câteva din localităţile considerate vulnerabile atunci când Dunărea creşte, din cauză că fie nu au lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, fie au lucrări foarte vechi care nu sunt pregătite pentru viituri mari, potrivit agerpres.ro