UPDATE 12:20 – Potrivit unor surse din Poliție, citate de corespondentul Evenimentul zilei la Cluj, relatarea apărută în ziarul nostru a pus în mișcare autoritățile, care au luat decizia de a permite aterizarea aeronavelor din Germania pe Aeroportul Cluj-Napoca.

Cele 6 avioane vor sosi pe rând și vor prelua muncitorii, pentru a-i duce în Germania. După sosirea primului aparat de zbor, care-i va transporta pe cei aflați deja la aeroport, poliția va permite autocarelor oprite în județ să se deplaseze, pe rând, către Cluj, iar muncitorii vor intra, pe rând, la control, și apoi vor fi transportați spre Germania.

O familie din Blaj i-a relatat corespondentului EvZ că a fost sunată de un patron din Germania, pentru care lucrează de mai mulți ani la cules de căpșuni sau sparanghel. Patronul fermei le-a și cumpărat biletele de avion și le-a spus să fie prezenți la aeroport vineri la ora 10.

Oamenii povestesc că lucrează circa șase luni pe an pentru ferma respectivă, la diverse lucrări agricole.


Sute, poate chiar mii de persoane care doreau să meargă în Germania la muncă în agricultură sunt blocate în județul Cluj.

Autoritățile au luat decizia de a nu permite desfășurarea zborurilor spre Germania pentru a preveni infectarea cu coronavirus, după ce ieri s-a creat o aglomerație foarte mare pe Aeroportul din Cluj.

În prezent, potrivit trimisului EvZ la fața locului, sunt blocate pe aeroport circa 200 de persoane, iar alte câteva sute sau mii de români care voiau să zboare spre Germania, pentru a munci în agricultură, sunt blocate în autocare, pe tot cuprinsul județului.

Vineri ar fi trebuit să decoleze cu destinața Germania cinci curse aeriene. Dar toate acestea au fost anulate.

Toate posturile de poliție din județul Cluj au fost alertate să oprească în trafic autobuzele care aduceau muncitorii spre aeroport.

Potrivit informațiilor obținute de corespondentul EvZ, Ministerul Transporturilor nu ar fi dat autorizația de aterizare pentru aeronavele care ar fi urmat să-i transporte pe muncitorii agricoli români spre Germania.

Comandantul Aeroportului, David Ciceo, a declarat că avioanele nu au mai decolat din Germania pentru a veni spre România. „Acum se lucrează la normele tehnice care sa permită aterizarea avioanelor la Cluj”, a mai spus Ciceo.

Potrivit informațiilor obținute de Evenimentul zilei, circa 1800 de persoane sunt nevoite să se întoarcă la casele lor, în așteptarea unor noi zboruri care să-i ducă la muncă.

Vom reveni cu amănunte.