Alertă la BNR. Cât ajuns să valoreze un euro. Economiștilor nu le vine să creadă

Alertă la BNR. Cât ajuns să valoreze un euro. Economiștilor nu le vine să creadă

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că moneda noastră a scăzut în fața euro și a dolarului.

Euro a crescut joi de bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,8721 lei/euro, în comparație cu valoarea de 4,8698 anunțată în ședința precedentă.

Dolarul american a scăzut în faţa monedei naţionale, BNR anunţând un curs de 4,1498 lei, faţă de 4,1617 lei anunțată în şedinţa anterioară.

Francul elveţian a fost cotat de BNR la 4,5231 lei, înregistrând o apreciere de la valoarea de 4,5043 lei anunţată anterior.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gramul de aur a fost cotat la 253,1477lei, în apreciere comparativ cu 252,1123 valoarea stabilită în şedinţa precedentă, de lei.

BNR, pregătită să intervnină în zac de criză

În contextul crizei economice, generate de pandemia de coronavirus, Banca Naţională a României (BNR) a anunțat că este pregătită să acţioneze suplimentar în mod adecvat, ţinând seama de conjunctura macro-economică şi evoluţia anticipată a inflaţiei.

Leonardo Badea, viceguvernator BNR, a anunțat că că totul depinde de evoluţiile economiei româneşti şi ale mediului extern, în special ale economiilor europene. El a precizat că că România are nevoie de un proiect naţional care ar permite menţinerea ratingului de ţară şi aprecierea din partea instituţiilor internaţionale.

„Există, în continuare, un nivel ridicat de incertitudine în ceea ce priveşte dezvoltarea crizei sanitare şi crizei economice. Din această perspectivă credem că şi în România este valabilă o concluzie similară celei rezultate din evaluarea Băncii Centrale Europene, publicată în urmă cu doar câteva zile, care arăta că există temeri clare de redresare economică, dar cu toate acestea incertitudinea privind evoluţiile pandemice şi modul în care această evoluţie va fi redusă este foarte mare. În funcţie de evoluţiile economiei româneşti şi ale mediului extern, în special al economiilor europene, Banca Naţională este pregătită să acţioneze suplimentar în mod adecvat ţinând seama de conjunctura macro-economică şi evoluţia anticipată a inflaţiei", a afirmat Badea.

Viceguvernatorul BNR a mai spus că instituţiile internaţionale au văzut modul în care România a răspuns şi că a fost unanim apreciat echilibrul de către toate agenţiile internaţionale de rating, echilibrul de care Banca Naţională a dat dovadă şi modul în care a gestionat această situaţie.

„Noi sperăm ca, şi pe viitor, să reuşim să asigurăm această credibilitate în traiectoria economică corectă a României, dar este nevoie de un proiect naţional şi este nevoie de mai mult decât avem acum. Este nevoie să participăm cu toţii la o astfel de acţiune care ne-ar permite să menţinem ratingul de ţară şi să menţinem aprecierea din partea instituţiilor internaţionale.

Eu cred că toate măsurile luate până acum în legătură cu sectorul bancar şi care au avut succes în a contribui la ameliorarea efectelor crizei, atât la populaţie, cât la companii, nu diminuează în niciun fel preocuparea noastră cu privire la ceea ce se va întâmpla în lunile următoare", a mai declarat viceguvernatorul Leonardo Badea.