Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă la Babadag. Aproape 3000 de localnici, puși în carantină sub pază
Alertă la Babadag. Aproape 3000 de localnici, puși în carantină sub pază

Alertă la Babadag. Aproape 3000 de localnici, puși în carantină sub pază

Un întreg cartier al orașului Babadag, din județul Tulcea, a fost pus în carantină prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență după ce 12 locuitori au fost confirmați pozitiv cu COVID-19.

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea au fost convocați sâmbătă dimineața la ora 2,00 pentru a li se aduce la cunoştinţă prevederile Ordinului privire la situaţia epidemiologică la nivelul oraşului Babadag. Este vorba despre luarea măsurii de a carantina un cartier din Oraşul Babadag, respectiv cartierul Bendea.

Potrivit Ordinului, începând cu data de astăzi, 18 aprilie 2020 „se instituie, pe perioada stării de urgenţă, măsura de carantinare în oraşul BABADAG, acartierului Bendea, delimitat de următoarele căi naturale şi de circulaţie rutieră: râul Tabana – E87 – strada Băilor – strada Viilor – strada Carierei – strada Vlad Ţepeş – strada Gheorghe Lazăr – strada Măcriş – strada Heracleea – strada Boteanu – Strada Ştefan cel Mare – strada Fabricii – strada Heracleea – râul Tabana.

Autoritățile județene precizează că din acest cartier, în urma efectuării a 49 de teste la persoane simptomatice, au fost confirmate pozitiv Covid-19 până azi, un număr de 12 persoane, 6 dintre ele în cursul zilelor de 16 şi 17 aprilie 2020. Măsuri de supraveghere şi pază pentru primele locuinţe din acest cartier în care au fost confirmate primele cazuri au fost luate de către Poliţia Oraşului Babadag încă din data de 10 aprilie 2020, ulterior fiind suplimentate forţele cu alţi angajaţi ai structurilor MAI, MApN şi ai Primăriei Babadag.

În cartierul Bendea locuiesc aproximativ 3000 de persoane, marea majoritate de etnie roma (romi xoraxaj).Potrivit datelor centralizate din verificările în teren, în 148 de case din cartierul Bendea locuiesc peste 10 persoane, la una dintre acestea fiind înregistrate 42 de persoane, fapt ce duce la creşterea riscului de transmitere a virusului.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei în ultima perioada s-au întors din străinătate aproximativ 900 de persoane din oraşul Babadag, la data de 17 aprilie 2020 fiind 191 de persoane în izolare la domiciliu.

Prefectura Tulcea informează însă că măsurile impuse până ieri, 17 aprilie 2020, chiar dacă s-a suplimentat numărul forțelor de ordine de la zi la zi în ultima săptămână, nu au avut efectul scontat deoarece persoanele din acest cartier se deplasează liber, fără a respecta restricțiile impuse prin ordonanțele militare, iar imobilele în care locuiesc sunt cu intrari multiple și imediat după plecarea forțelor de ordine reapar pe străzi sau se deplasează prin curțile interioare, gardurile fiinddeteriorate sau inexistente.

Pe parcursul zilei vor fi comunicate și  alte măsuri ce vor fi luate imediat după şedinţa membrilor Centrului de Conducere al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea.