Există un nou pericol în ceea ce privește transmiterea coronaviruslui și specialiștii au lansat avertismentul după ce au efectuat cercetări pe această temă. Oficialii de la centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) au anunțat că noul coronavirus s-ar putea transmite și prin intermediul alimentelor congelate.

Cercetătătorii de la această instituție au găsit și izolat coronavirus activ ce se afla pe ambalajul de cod congelat. Și asta în timp ce încercau să depisteze virusul într-un focar ce a fost raportat săptămâna trecută în orașul Qingdao. După aceeste constatări, se poate înțelege că virusul poate călători confortabil pe distanțe foarte lungi prin intermediul mărfurilor ce sunt congelate.

Autorităţile din China au anunțat în urmă cu o săptămână că doi locuitori din Qingdao, care au fost diagnosticați la început ca fiind asimptomatici au adus virusul la un spital în timpul carantinei, din cauza dezinfectării insuficiente. Astfel s-a ajuns la 12 cazuri de infectare în respectiva unitate medicală.


Ludovic Orban anunță măsuri draconice pentru evitarea carantinării Capitalei

Informația care a pus România pe jar. Transmite pâinea coronavirusul? Explicațiile oficiale


Doar urme, nu virusuri vii

Pe de altă parte, cea mai recentă declarație a celor de la CDC nu prezintă dovezi solide că cei doi muncitori din Qingdao au luat virusul de pe un ambalaj congelat și apoi au contaminat alimentele cu care au intrat în contact, a anunțat Jin Dong-Yan, profesor la Universitatea din Hong Kong, conform reuters.com.

Chinezii nu au găsit niciun caz de consumator care să fi contractat virusul prin contactul cu alimente congelate și riscul ca acest lucru să se întâmple rămâne diminuat. Însă, cei care lucrează cu produsele congelate au fost sfătuiți să evite contactul direct, pentru a fi sigură că se protejează de o eventuală infectare. Pe ambalajele congelate au fost găsite în ultima vreme urme ale virusului, dar niciuna dintre mostre nu a relevat un organism viu.