Pentru a contracara răspândirea pandemiei, oamenii de știință și experții medicali lucrează non-stop pentru a dezvolta orice leac. Pe măsură ce scriem acest lucru, există mai mult de 120 de candidați la vaccin în diferite etape ale studiilor clinice și 35 dintre aceste potențiale vaccinuri au atins faza crucială a studiilor la om.
Anticorpii pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 se menţin în organism timp de cel puţin patru luni după infectare şi ar oferi imunitate împotriva coronavirusului în această perioadă, potrivit unui studiu publicat marţi de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Asistenţă Socială (THL) din Finlanda.

Cercetarea, efectuată de THL în colaborare cu oraşul Helsinki, a analizat, începând din luna martie, 129 de persoane din 39 de familii în care cel puţin unul dintre membri a prezentat rezultate pozitive la testul PCR pentru depistarea COVID-19.

Studiul a confirmat că 63 din cele 64 de persoane testate pozitiv au dezvoltat anticorpi în prima lună de la infectare şi, în plus, au identificat anticorpi la alte 17 persoane care au avut rezultate negative la testul PCR. Aproape toţi subiecţii COVID-19 pozitivi au format anticorpi în prima lună după infectare.

Majoritatea subiecţilor infectaţi au prezentate forme uşoare de boală şi nu au necesitat spitalizare. Potrivit THL, cantitatea de anticorpi la persoanele infectate a scăzut pe perioada monitorizării, deşi la patru luni de la infectare aproape toţi subiecţii aveau încă anticorpi.

Rezultatele în urma studiului THL confirmă dovezile conform cărora anticorpii produşi după o infecţie naturală şi imunitatea potenţială ar dura cel puţin patru luni, a declarat Merit Melin, cercetătoare la THL şi conducătoarea studiului, citată într-un comunicat.

Rolul anticorpilor în combaterea virusului

Melin a recunoscut că nu se cunoaşte deocamdată cu certitudine ce tip de imunitate protejează corpul uman împotriva unei noi infecţii COVID-19, deşi experţii consideră că este cea furnizată de anticorpii neutralizanţi.

De asemenea, nu se ştie cu siguranţă cât timp persistă în organism anticorpii specifici împotriva virusului SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19, deoarece investigaţiile efectuate până în prezent prezintă rezultate foarte diferite. THL consideră că rezultatele sunt promiţătoare din perspectiva dezvoltării unui vaccin.

Deoarece vaccinarea vizează de asemenea să producă anticorpi neutralizanţi de lungă durată, este promiţător că imunitatea obţinută după infectare durează mai mult decât s-a raportat anterior, a declarat Hanna Nohynek, medic la THL, citată în comunicat.

THL intenţionează să continue studiul pentru a examina prevalenţa anticorpilor şi posibila imunitate la persoanele infectate după şase şi şapte luni, rezultate aşteptate până la sfârşitul acestui an.

Este important să înțelegem că vaccinurile funcționează inducând un răspuns imun puternic, adică prin producerea de anticorpi

Anticorpii sunt proteinele de combatere a infecțiilor, care sunt produse ca răspuns la virus. Când vaccinul dă naștere răspunsului sistemului imunitar în organism, acesta vă ajută corpul să-și amintească acea expunere și să recunoască virusul dacă vă expuneți din nou. Cu toate acestea, mai multe studii recente au subliniat că numărul de anticorpi produși la persoanele care au contractat (și au recuperat) COVID-19, au dispărut complet în decurs de 3 luni. Aceste rapoarte recente au dat naștere mai multor speculații cu privire la eficacitatea vaccinurilor în curs de dezvoltare, deoarece imunitatea împotriva virusului nu pare să dureze mult, informează timesofindiatimes.