Evenimentul Zilei > Social > Alertă în Diaspora! Încă o bombă în Germania, după sparanghel și măcelării
Alertă în Diaspora! Încă o bombă în Germania, după sparanghel și măcelării

Alertă în Diaspora! Încă o bombă în Germania, după sparanghel și măcelării

Germania anunţă o reformă de îmbunătățire a condiţiilor de muncă din sectorul de îngrijire al persoanelor în vârstă. 

Peste 600.000 de îngrijitori lucrează ilegal în Germania. Majoritatea provin din Europa de Est şi sunt femei. O reformă anunţată de ministrul Sănătăţii le-ar îmbunătăţi notabil condiţiile de muncă. Iar aici sunt vizaţi şi românii care lucrează în acest domeniu.

Majoritatea îngrijitorilor nu au contract de muncă german şi nu au asigurare de sănătate germană şi sunt păţiţi prost. Aproape 750.000 de femei, majoritatea din Polonia, Slovacia, România şi Bulgaria îngrijesc germani în vârstă, în casele cărora sunt găzduite. Fără aceste femei situaţia ar fi dramatică în domeniu.

Studiu:  90 la sută din îngrijirea la domiciliu se face ilegal în Germania

Trei sferturi din cei 4,1 milioane de germani care necesită îngrijire preferă să fie îngrijiţi la domiciliu decât să se mute într-un cămin de bătrâni. Cererea de îngrijitori la domiciliu este aşadar foarte mare, dar până acum niciun guvern german nu a avut curajul să reglementeze această branşă. Agenţiile ilegale de intermediere sunt de aceea în continuare mai ieftine decât concurenţa lor legală, fiindcă eludează contribuţiile sociale şi plătesc mai puţin decât salariul minim, scrie DW.

Criză natalităţii în Germania este o problemă reală

Rata natalității a scăzut anul trecut la 1,54 copii la fiecare femeie, în comparație cu 2019, când aceasta era de 1,57 copii la fiecare femeie. Natalitatea în Germania este în prezent sub media UE. Cei mai mulți copii se nasc în Franța și cei mai puțini în Malta.

Aşa stând lucurile cu privire la întinerirea populaţiei, Germania are printre cei mai mulţi locuitori trecuţi de 65 de ani la nivelul întregii UE şi o rată scăzută a natalităţii.

De asemenea, speranţa de viaţă este mare – 79 de ani în cazul bărbaţilor şi 83 de ani în cazul femeilor. Această tendinţă demografică se va accentua în decursul deceniilor viitoare şi chestiunea modalităţii de finanţare a nevoii crescânde de îngrijitori a devenit presantă. Din acest motiv aurorităţile germane doresc să  pună la cale o reformă care să încurajeze îngrijitorii de bătrâni. Mai multe detalii puteţi citi AICI.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.