Alertă de la CERT-RO! Apelurile video și discuțiile pe chat produc victime

Alertă de la CERT-RO! Apelurile video și discuțiile pe chat produc victime

Numărul incidentelor informatice s-a dublat comparativ cu anul 2018, a anunțat Cătălin Aramă, directorul general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO)

Numărul incidentelor informatice a crescut îngrijorător! Este anunțul făcut luni de către Cătălin Aramă, directorul general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), în prima zi a celei de-a IX-a ediţie a Conferinţei Internaţionale Anuale, sub titlul "Noile provocări globale în domeniul securităţii cibernetice".

Conferința se desfășoară în perioada 7 - 8 octombrie, în timpul celor două zile ale conferinţei urmând să fie discutate subiecte de interes, cum ar fi securitatea reţelei 5G, cybercrime, educaţie şi conştientizare, implementarea Directivei NIS (Networking Information Security, n.r.), Inteligenţă Artificială şi Cercetare&Dezvoltare în securitate cibernetică.

Față de anul 2018,numărul sesizărilor transmise la 1911 privind incidentele informatice s-a dublat în acest an, în top fiind campaniile de phishing, a afirmat, luni, Cătălin Aramă, directorul general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Ne puteți urmări și pe Google News

„România se încadrează într-un trend crescător (în privinţa ameninţărilor cibernetice, n.r.), dar practic întreg spaţiul cibernetic se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari datorită numărului crescut de echipamente conectate, datorită noilor tehnologii care vin pe piaţă. Acest lucru nu trebuie să ne sperie, pentru că de fiecare dată există metode prin care ne putem apăra. Important este să le cunoaştem, importantă este educaţia şi adoptarea unor măsuri de securitate cu responsabilitate, astfel încât incidentele cibernetice să nu apară. Numărul de urgenţă 1911 a dublat numărul sesizărilor venite pe calea tradiţională a CERT-RO, şi anume sesizările prin e-mail. În mod special, aceste sesizări vin din rândul cetăţenilor, ceea ce este foarte important, pentru că ne ajută să creăm campanii de alertare în urmă verificărilor pe care le facem. În topul sesizărilor se află phishing-ul, ceea ce înseamnă o mare atenţie din partea utilizatorilor. Mai mult decât atât, în ultima perioadă a crescut numărul campaniilor de phishing care au şi o componentă de inginerie socială, ceea ce paradoxal reduce costurile atacului, dar poate creşte pericolul acestuia. De cele mai multe ori, victimele sunt apelate telefonic sau prin chat-uri, tocmai pentru a o convinge să urmeze un link, să-şi dea datele personale, date despre cont", a declarat Aramă.

Pericolele nevăzute ale tehnologiei 

Întrebat despre riscurile pe care le vor avea utilizatorii, în urma  implementării tehnologiei 5G, directorul general al CERT-RO a subliniat că viteză de transfer şi multitudinea dispozitivelor conectate „nu fac decât să favorizeze creşterea numărului de atacuri pe care le cunoaştem".

„Tehnologia 5G aduce viteze de lucru mari, aduce foarte multe echipamente conectate. Practic, trebuie să trecem la o nouă etapă în domeniul securităţii. Vorbim de Security by Design, iar echipamentele ar trebui atent verificate înainte de a fi conectate la reţele. De aceea, la nivel european se discută despre standardizare în acest domeniu, impunerea unor măsuri de securitate încă din faza de arhitectură, ceea ce eu cred că va pondera sau cel puţîn va fi o contra-pondere pentru vulnerabilităţile pe care le vor aduce aceste soluţii şi aceste noi tehnologii. Viteză de transfer, multitudinea dispozitivelor de transfer care ne vor înconjura nu fac decât să favorizeze creşterea numărului de atacuri pe care le cunoaştem. Practic, ameninţările vor fi mult mai multe şi riscul unui atac va fi mai mare", a spus oficialul CERT-RO.

Persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice din România pot raporta, începând cu dată de 2 mai,  la numărul unic 1911, incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat, în cadrul unui proiect care costă un milion de euro. Numărul poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, şi este disponibil non-stop.