Evenimentul Zilei > Social > Alertă de Crăciun! Prețul cărnii de porc în România, cel mai mare din UE
Alertă de Crăciun! Prețul cărnii de porc în România, cel mai mare din UE

Alertă de Crăciun! Prețul cărnii de porc în România, cel mai mare din UE

Prețul cărnii de porc a explodat în România , devenind cel mai mare din Uniunea Europeană.

România a devenit pentru prima oară țara unde prețul cărnii de porc este cel mai mare din Europa. Prețul de piață al porcilor în viu la poarta abatorului a ajuns la un nou maxim istoric, în săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie.

Acesta a ajuns la 763,79 de lei/100 de kg, potrivit raportului săptămânal publicat de Comisia pentru Evaluarea Carcaselor.

Prețul s- a majorat cu 5,11% față de săptămâna trecută, cu 6,57% față de luna anterioară și cu 48.42% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit lantulalimentar.ro

Prețul național al carcaselor, calitatea standard, a înregistrat o creștere vertiginoasă, ajungând la 1,001.18 lei/100 kg pentru clasa S și 992,54 lei/100 kg, pentru clasa E.

Potrivit unui studiu al Uniunii Europene publicat în 10 decembrie, se estimează că până în 2030, europenii ar putea să-și schimbe comportamentul alimentar.

Aceștia preferă carnea de pasăre de curte, în condițiile în care pesta porcină africană va continua să facă ravagii, iar prezența cărnii de porc pe piață va fi deficitară. Exporturile de carne de porc din Uniunea Europeană au fost direcționate către China, țară afectată puternic de această epidemie.