Evenimentul Zilei > Vremea > Alertă de Cod galben! Rafalele de vânt puternic în 27 de județe. Harta cu zonele afectate
Alertă de Cod galben! Rafalele de vânt puternic în 27 de județe. Harta cu zonele afectate

Alertă de Cod galben! Rafalele de vânt puternic în 27 de județe. Harta cu zonele afectate

Se anunță vreme instabilă în următoarele ore în România. Administrația Națională de Meteorologie a publicat o a doua avertizare meteorologică de Cod galben de vreme rea pentru ziua de miercuri, 18 mai, aceasta fiind emisă de Centrul Național de Prognoză Meteo. Iată cu ce fenomene meteorologice ne vom confrunta în următoarele ore!

Cod galben în România! Centrul Național de Prognoză Meteo anunță vreme rece în aproape toată țara până în seara zilei de miercuri, 18 mai. Fenomenele meteorologice prognozate au potențial de a deveni temporar periculoase pentru anumite activități, dar altfel sunt obișnuite pentru perioada analizată de meteorologi.

Cod galben de vânt puternic în 27 de județe

Avertizarea de COD GALBEN de vânt intensificat, publicată de ANM, a intrat în vigoare miercuri, la ora 06.00, și va expira la ora 21.00, potrivit informațiilor furnizate de meteorologi. Pe parcursul zilei, vântul va prezenta intensificări temporare în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, în Banat și Crișana, rafalele atingând viteze cuprinse între 55 și 70 de km/h.

Local, în Carpații Meridionali și Orientali, rafalele de vânt vor depăși 60-70 de km/h, iar în zona înaltă vor înregistra viteze chiar și de peste 100 de km/h.

„Intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului în general cu viteze de 45-55 km/h. Vremea se va răci accentuat, astfel că (…) în depresiuni temperaturile minime vor fi negative și se va produce brumă”, se mai arată într-o notă informativă publicată pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

Temperaturi scăzute și ploi în București

În ceea ce privește capitala București, vremea se va răci accentuat având în vedere specificul lunii mai. În prima parte a zilei, nebulozitatea va fi persistentă. Pentru perioade scurte de timp, se vor semnala precipitații însoțite de intensificări ale rafalelor de vânt, de circa 50 de km/h.

În a doua parte a zilei, intensificarea vântului va scădea, temperaturile minime anunțate pentru ziua de miercuri în București fiind de circa 8 grade Celsius. Trebuie precizat, însă, că în zona preorășenească, minimele vor scădea până la 3 grade Celsius. Valorile termice maxime se vor situa în jurul a 19 grade Celsius, potrivit informațiilor furnizate de meteorologi.

Cum va fi vremea pe litoral

La mare, temperaturile vor fi, de asemenea, mai scăzute decât specificul perioadei, au informat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie. Cerul va prezenta înnorări atât pe parcursul zilei de miercuri, cât și în noaptea spre joi. Temporar, pe litoral va ploua, precipitațiile fiind însoțite de descărcări electrice.

Rafalele de vânt se vor intensifica, atingând viteze de peste 70 de km/h, potrivit informațiilor transmise de meteorologi. Temperatura apei va varia între 14 și 18 grade Celsius. Valorile termice minime se vor situa în jurul a 10 grade Celsius, în timp ce maximele se vor ridica până la 18 grade Celsius.