Evenimentul Zilei > International > Aleksei Navalnîi, măsuri disperate în spatele gratiilor. Cum îl torturează oamenii lui Putin
Aleksei Navalnîi, măsuri disperate în spatele gratiilor. Cum îl torturează oamenii lui Putin

Aleksei Navalnîi, măsuri disperate în spatele gratiilor. Cum îl torturează oamenii lui Putin

Aleksei Navalnîi, opozantul președintelui Vladimir Putin, anunţă că a intrat în greva foamei în închisoare.

Miercuri, Aleksei Navalnîi, opozantul președintelui Rusiei încarcerat într-o închisoare de maximă securitate, a anunţat că a intrat în greva foamei, denunţând lipsa accesului la îngrijiri medicale şi o formă de ”tortură” prin privarea de somn.

„Declar greva foamei pentru a cere aplicarea legii şi pentru ca un medic pe care l-am ales eu să fie lăsat să vină să mă vadă”, a scris pe contul său de Instagram Aleksei Navalnîi, care susţine că suferă de dureri de spate şi de picioare. Mesajul a fost publicat prin intermediul avocaţilor săi.

„Ce altceva pot face? Am dreptul de a cere să vină un medic şi să primesc medicamente. În mod stupid, nu mi se asigură nici una, nici cealaltă”, a adăugat el.

Acest anunţ intervine după ce opozantul Kremlinului a declarat săptămâna trecută că sănătatea sa se deteriorează.

Victimă a unei otrăviri cu agent neurotoxic în luna august a anului trecut, el a imputat acest lucru Kremlinului, care respinge orice implicare.

Aleksei Navalnîi, condamnat la doi ani de închisoare

Militant anticorupţie şi critic feroce al preşedintelui Vladimir Putin, el a fost arestat în luna ianuarie, după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde era în convalescenţă.

În februarie, el a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru o afacere de fraudă care datează din 2014 şi despre care el însuşi, ONG-uri şi numeroase capitale occidentale susţin că este una politică.

Săptămâna trecută, apropiaţii săi au spus că se tem că sănătatea sa se va deteriora în detenţie, opozantul plângându-se de dureri la spate şi la piciorul drept. Administraţia penitenciară a estimat la rândul său că starea sa de sănătate este ”satisfăcătoare”.

Miercuri, Aleksei Navalnîi a afirmat că are dureri şi la piciorul stâng. ”Nu mai simt părţi din piciorul meu drept şi acum din piciorul stâng”, a scris el.

El a reafirmat, de asemenea, că este victima ”unei torturi prin privare de somn”, dând asigurări că e trezit ”de opt ori pe noapte” cu prilejul controalelor gardienilor.

Luni, Aleksei Navalnîi a afirmat pe Instagram că a primit mai multe avertismente de la momentul încarcerării sale, ceea ce îl expune la o posibilă trimitere la izolare.

Sursa: Agerpres