Pe cale de consecință, Ponta nu va vota pentru „anticipate” și anunță că liberalii nu primesc sprijin din partea sa. „Dacă vor să facă alegeri anticipate, în niciun caz nu se va opune Pro România, dar nici nu o să-i ajutăm noi, cum nu i-am ajutat nici să se instaleze în funcţie. Să facă moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, a mai făcut şi PSD-ul cu Dragnea, poate să facă şi PNL-ul acelaşi lucru. Sau să găsească o altă metodă, pe care eu nu o văd în acest moment”, a afirmat Ponta.

În opinia fostului prim-ministru, alegerile anticipate pot fi organizate numai prin demisia Guvernului Orban: „Nu am cum să susţin eu alegeri anticipate, se pot face într-un singur fel – domnul Orban îşi dă demisia şi vine cu doi fake prim-miniştri şi nu îi votăm. Dacă nu l-am votat pe Orban în noiembrie, credeţi că o să votez pe Raluca Turcan sau pe Rareş Bogdan în februarie? Nici vorbă! Noi nu votăm un nou Guvern, nu ţine de noi chestia asta, trebuie să-şi dea demisia Orban”.

Partidul Național Liberal își dorește azi alegeri anticipate deoarece bugetul de stat pe care şi l-au asumat este unul nerealist, crede Victor Ponta: „Este un buget punte până la alegeri. Bani nu au, ce au pus ei acolo sunt poveşti că încasează 350 de miliarde, a pus şi Teodorovici că încasează 320 de miliarde şi a încasat 290. Deci, banii nu le ajung. Nu cred că vor să aplice legea cu pensiile de la 1 septembrie, nu cred că au soluţii pentru celelalte probleme şi atunci să bată fierul cât e cald”.

Din cele spuse de fostul șef al PSD, calculele liberalilor sunt următoarele: „În Parlament, în dreapta grupului Pro România, este grupul USR, unde sunt toţi coerenţi în ceea ce fac. PNL se bazează ca, după alegeri, acest grup să se împartă în două, între cei ai lui Cioloş, care vor primi ordin pe unitate şi vor trece de partea PNL, şi cei ai USR, care pot să rămână în opoziţie cu noi”.

Nici varianta ca președintele Klaus Iohannis să desemneze un premier dintr-un alt partid decât PNL nu stă în picioare, crede Victor Ponta: „Domnul Iohannis nu va desemna prim-ministru pe altcineva decât de la PNL. Sunt tot felul de şmecherii politice, nu mă interesează, nu fac parte din aceste scenarii, mă interesează un singur lucru – dacă PNL-ul a vrut să guverneze, să guverneze! Acum să guverneze bine, iar noi, cei de la Pro România, ne facem datoria şi avem experienţă să-i criticăm când greşesc, că greşesc din ce în ce mai rău”.