Evenimentul Zilei > Social > Alarmă printre speculanți! Consiliul Concurenței analizează scumpirea alimentelor
Alarmă printre speculanți! Consiliul Concurenței analizează scumpirea alimentelor

Alarmă printre speculanți! Consiliul Concurenței analizează scumpirea alimentelor

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a demarat o primă analiză privind creşterea preţurilor la unele produse alimentare şi sanitare în contextul epidemiei de coronavirus.

Chiar dacă oficial nu s-a anunțat nimic, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a dezvăluit un dialog purtat cu Bogdan Chirițoiu.

„Am discutat azi telefonic cu preşedintele Consiliului Concurentei, care a demarat deja o primă analiză a creşterii preţurilor la unele produse alimentare şi sanitare, pe fondul epidemiei mondiale de Covid-19”, a scris Roman pe Facebook.

De altfel, deputatul liberal a prezentat şi primele concluzii. „Preţurile la produsele din import, unde suntem captivi, din multe puncte de vedere, au crescut din cauza cererii explozive din magazine, pe fondul panicii create în rândul populaţiei”, susține Florin Roman.

Acesta oferă și câteva exemple: „Pe fondul pestei porcine, de anul trecut (când au scăpat doar porcii din ferma lui Dragnea, să nu uităm) importam carcase de porc; în cazul materialelor sanitare, Guvernul liberal a preluat stocuri zero în rezervele de stat de la inconştienţii din Guvernul precedent, care acum ţipă că nu sunt materiale sanitare”.

În situația dată, PNL a găsit soluția să pornească „de ieri producţia românească, măşti, mănuşi, combinezoane, dezinfectanţi «Made in România», astfel încât să nu mai fim dependenţi de importuri scumpe”.

În privința sanitare, „o soluţie poate fi şi stabilirea unor preţuri maximale, analizată de Guvern în următoarea şedinţă de mâine; aceeaşi posibilitate este luată în calcul în cazul alimentelor, însă aici plafoanele maxime trebuie introduse la comercianţi, nu la producătorii interesaţi să vândă marfa şi să nu stea cu ea pe stoc”.

Cât privește specula, Florin Roman afirmă că a propus „confiscarea acelor stocuri”.