Vestea a fost primită cu aplauze din partea minorităţilor de pe teritoriul Germaniei.
Cuvântul „rasă” va ieşi din Constituţia germană. „Un DA protecţiei  împotriva rasisimului”, dar genomul uman nu poate să fie definit prin „rase”. Acest lucru a fost stabilit de guvernul Angelei Merkel, la propunerea Verzilor  şi acum va fi scris şi un proiect de lege ad hoc. O lovitură de fineţe, definitivă, dat trecutului nebun, rasial, al naziştilor Germaniei de către cancelara în funcţie.

Bătălie în Germania împotriva discriminării

Articolul 3 din Legea fundamentală prevede că nimeni nu poate fi dezavantajat sau preferat din pricina „propriei rase”. Termenul „rasă” este considerat nepotrivit de căte ştiinţă şi nu mai există raţiuni pentru a fi conţinut de către Constituţie, unde a fost introdus în 1949 cu rolul de a proteja, iar acum nu se ştie exact cum va fi înlocuit. Va fi interesant ce artificii va folosi coaliţia CDU-CSU-SPD pentru e şterge termenul, iar juriştii deja sunt la lucru: problema este să nu dăuneze dreptul de a fi tutelaţi de discriminări. Să nu slăbească, cu focul sacru al garantării lingvistice, un stâlp important pentru a da apă la moară rasismului în ţară.  Ministrul Justiţiei, Christine Lambrecht va lucra la proiectul de lege înpreună cu ministrul de Interne Ernst Seehofer, care e deja în mijlocul unui scandal al unor întregi secţii de poliţie federală infiltrate de agenţi rasişti şi extremişti.

Curăţenie generală în poliţie

Seehofer a acceptat după mult timp o anchetă internă în Bundespolizei, pentru a vâna „merele stricate”, o ştire considerată un pas important, având în vedere obiceiurile (mai ales în chat) discriminatorii din partea unor agenţi, care au dus la folosirea unei  nejustificate  violenţe. Va fi instituit şi un comisar federal împotriva rasismului. Un alt studiu va arăta la ce discriminări sunt expuse persoanele cu un background migratoriu, când căutau de lucru sau o locuinţă.

Aplauzele minorităţilor

„Nu e uşor să garantezi aceeaşi protecţie pe care o cere Articolul 3 eliminând cuvântul rasă”, a declarat la radio Deutschlandfunk Michael Griesbeck, purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne însărcinat cu întocmirea proiectului de modificare a legii. Definiţii  ca „origine etnică”, de exemplu, n-ar fi suficiente în niciun caz. Cei care se bucură  sunt Verzii cu Katrin Göring-Eckardt: „Cuvântul este otrăvit – spune ea -. Este un concept care exprimă o excludere”. Între timp Conferinţa federală a organizaţiilor migranţilor  a primit cu satisfacţie decizia guvernului, venită potrivit lor „cu întârziere”. De aceeaşi părere sunt reprezentanţii organizaţiilor ebraice, ai sinţilor şi romilor, ca şi a musulmanilor, care au subliniat cum conceptul de rasă poate fi aplicat fiinţelor umane în mod ştiinţific, scrie La Stampa.