Evenimentul Zilei > International > Africa de Sud sub teroarea Apartheidului invers: „Nu cerem masacrarea albilor. Deocamdată!”
Africa de Sud sub teroarea Apartheidului invers: „Nu cerem masacrarea albilor. Deocamdată!”

Africa de Sud sub teroarea Apartheidului invers: „Nu cerem masacrarea albilor. Deocamdată!”

Modificarea Constituției sud-africane pentru exproprierea terenurilor fermierilor albi, fără compensație, a primit undă verde în Parlament

Parlamentul sud-african a votat pe 27 februarie, cu 241 voturi pentru și 83 împotrivă, înființarea unei comisii care să se ocupe cu revizuirea, până la sfârșitul acestui an, a Constituției, pentru a permite exproprierea fără compensații a terenurilor agricole aparținând albilor.

Propunerea îi aparține lui Julius Malema, șeful partidului radical socialist Luptătorii pentru Libertate Economică (EFF). „Timpul reconcilierii este depășit. Acum a venit timpul dreptății”, a comentat Malema la News24.

Exproprierea albilor a fost una dintre promisiunile electorale care l-au propulsat în scaunul de președinte al țării pe Cyril Ramaphosa, după demisia lui Jacob Zuma.

„Trebuie să restaurăm demnitatea poporului nostru fără a-i despăgubi pe criminalii care ne-au furat pământul”, a tunat Malema, angajat de multă vreme în lupta pentru confiscarea proprietăților albilor. În 2016, el le-a spus adepților săi că „nu face apel la masacrarea albilor – cel puțin pentru moment.”

Un audit al guvernului sud-african din 2017 arată că albii dețin 73% din terenurile agricole, față de 85% în 1994, când s-a pus capăt apartheidului.

Ernst Roets, directorul general adjunct al grupului pentru apărarea drepturilor civililor, Afriforum, a declarat că moțiunea constituie o violare a acordurilor încheiate la sfârșitul apartheidului. Roets a spus: „Expresia ‘expropriere fără compensație’ este o formă de fraudă semantică. Nu este vorba de nimic altceva decât de furt rasist.”

Catastrofa din Zimbabwe

În țara vecină, Zimbabwe, Robert Mugabe a lansat în anii 2000, o „reformă agrară” fondată pe exproprierea brutală a fermierilor albi, sub devizele: „Acum, noi vom fi invadatorii celor care ne-au invadat” și „Nu fiți blânzi cu albii! Pământul este al vostru, nu al lor!”

Rezultatul: numeroase ferme au ajuns în ruine, producția agricolă s-a prăbușit și o gravă criză economică a cuprins țara țara. Fermierii albi care nu au apucat sau au refuzat să fugă au fost uciși de comandourile marxiste ZANU.

În câțiva ani, șomajul a ajuns la 90% din populația activă, iar în 2009, Banca Națională a emis hârtia de 100 de miliarde de dolari zimbabweni cu care în 2011 puteai cumpăra trei ouă. Până în 2016, a circulat și bancnota de un trilion de dolari zimbaweni, care se putea schimba contra 0,40 de dolari americani.

În ianuarie 2013, Zimbabwe intra în Cartea Recordurilor ca țara cu cea mai mare inflație înregistrată vreodată în istorie: 6, 5 sextilioane la sută. Un sextilion înseamnă 1 urmat de 21 de zerouri. Atunci, ministrul de Finanțe, Tendai Biti anunța că în vistierie mai sunt doar 217 dolari.