Editura Evenimentul si Capital

AFACEREA MANUALUL UNIC - unde dispar 92 de milioane de euro în fiecare an?

Autor: | | 2 Comentarii | 687 Vizualizari

Uniunea Editorilor din România susține că revenirea la manualul unic amenință nu doar sistemul de învățământ din țară, dar și legislația care reglementează libera concurență a bunurilor și serviciilor

Consiliul Concurenței avertizează, într-un răspuns adresat Uniunii Editorilor din România (UER), că „implementarea unei astfel de măsuri (încredințarea directă a editării manualelor școlare către EDP SA) necesită demonstrarea existenței unor cauze obiective (eșec de piață), întrucât ar avea drept consecință închiderea pieței editării manualelor școlare care, până în prezent, a funcționat ca o piață concurențială. Ca urmare, dacă există elemente care atestă lipsa cererii din partea editurilor pentru anumite loturi (materii de studiu) astfel încât să se poată demonstra eșecul pieței, se poate proceda la implementarea măsurii de încredințare directă pentru loturile respective, în vederea îndeplinirii de către MEN a obligației imperative și exclusive de a achiziționa manuale școlare”, se arată într-un comunicat de presă al UER, prezentat de Agerpres.

Potrivit aceleiași surse, Consiliul Concurenței menționează că există situații excepționale când statul poate recurge la încredințarea directă — acolo unde nu există ofertanți pentru anumite manuale sau pe o perioadă scurtă de timp, de un an, pentru întreaga piață, pentru eliminarea deficiențelor din sistem.

„Soluțiile sugerate de către Consiliul Concurenței sunt deci temporare și parțiale. Din păcate, MEN a ales să ofere întreaga piață, pentru totdeauna, unei singure edituri — EDP — fără să dovedească eșecul pieței manualelor alternative! Ne întrebăm din nou — de ce atâta grabă în a distruge întreaga piață a manualelor? Cine are de câștigat? A treia observație a Consiliului Concurenței menționează un preț maximal pe care MEN să îl ofere editurilor, care să fie stabilit în funcție de prețurile practicate pe piață. În acest fel, concurența va fi îndreptată către calitate, nu către prețul cel mai mic”, susține UER.

Potrivit sursei citate, „în realitate, MEN nu a achiziționat niciodată” manuale noi sau retipărite cu o valoare totală mai mare de 8 milioane de euro pe an.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI