Adrian Năstase, "şarpele" din politică

Adrian Năstase, "şarpele" din politică

S-a născut pe 22 iunie 1950 în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi copii. Absolvent al facultăţilor de Drept şi Istorie-Filozofie de la Universitatea Bucureşti, fostul premier a fost jurist, profesor şi preşedinte al diferitelor organizaţii care se ocupă cu dreptul şi relaţiile internaţionale.

Şi-a început activitatea politică în 1976, când a devenit membru PCR, secretar al UTC. A ocupat funcţia de ministru de Externe în timpul Guvernului Petre Roman, dar şi al Cabinetului Stolojan. În perioada 2000 - 2004, a fost premier desemnat de preşedintele de atunci, Ion Iliescu. În ianuarie 2001 a devenit preşedinte al PDSR, iar în vara aceluiaşi an a fost ales preşedinte al PSD. A candidat, în 2004, din partea PSD, în cadrul alegerilor prezidenţiale, însă a pierdut în turul al doilea în faţa lui Traian Băsescu.

În perioada 2005 - 2006, urmărit penal pentru fapte de corupţie, este forţat să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi să se autosuspende din funcţia de preşedinte executiv al partidului.

În 31 mai 2007, a fost trimis în judecată de către DNA pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Adrian Năstase este anchetat şi în dosarul "Mătuşa Tamara". Scandalul mediatic, declanşat de averea "mătuşii", a izbucnit la începutul anului 2006, după publicarea declaraţiilor de avere din 2005 ale demnitarilor. În urma scandalului, Nastase şi-a pierdut toate funcţiile politice, de preşedinte executiv al PSD şi de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

După o perioadă în care a stat departe de scena politică, fostul premier şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţia Consiliului Naţional al PSD. Aceasta ar putea însemna revenirea lui în politică.

OPINIA SPECIALIŞTILOR

"În buna tradiţie a premierilor postrevoluţionari, a lăsat o „moştenire dificilă”: toţi potenţialii lideri ai PSD sunt comparaţi cu el. Organizat şi imperativ, experienţa sa este direct proporţională cu rănile de razboi, de care a ajuns să nu se mai teamă. Rece, autoritar, educat" - Bogdan Teodorescu (politolog)

"Politician cu calităţi certe, eşuat din pricina proastei gestionări a unui eşec. Inteligent, tenace, orgolios, deficienţe de comunicare" - Mircea Kivu (sociolog)

"Inteligent, arogant, elitist, egoist, onctuos. Ocoleşte confruntarea directă, iezuitic, construindu-şi piedestaluri pentru un eventual atac. Şarpe" - Bogdan Lucaciu (psiholog)

Voi cum l-aţi caracteriza pe Adrian Năstase?

Vedeţi şi: Traian Băsescu George Becali Vasile Blaga Cristian Diaconescu Mircea Geoană Cozmin Guşă Norica Nicolai Victor Ponta Călin Popescu-Tăriceanu Theodor Stolojan Lavinia Şandru Elena Udrea Corneliu Vadim Tudor Marian Vanghelie