Evenimentul ZileiEVZ SpecialAdrian Năstase aduce noi acuzații în legătură cu dezvăluirile lui Gigi Becali

Adrian Năstase aduce noi acuzații în legătură cu dezvăluirile lui Gigi Becali

Adrian Năstase aduce noi acuzații în legătură cu dezvăluirile lui Gigi Becali
Veritabilul cutremur stârnit de latifundiarul din Pipera – l-am numit pe Gigi Becali, care a dezvăluit, recent, că verdictul în cazul Adrian Năstase era, inițial, „cu suspendare”, dar că a fost schimbat în ultimul moment, în urma unor presiuni din exteriorul camerei de deliberare a ÎCCJ – se propagă de la o zi la alta

Declaraţiile şocante emise de Gigi Becali – coroborate cu reacţia fostului premier Adrian Năstase, care a ieşit la rampă, în exclusivitate pentru EVZ cu informaţii interesante – aruncă o nouă lumină asupra dezvăluirilor de senzație ale jurnalistului Dan Andronic, din amplul serial „Noi suntem Statul!”, care acuză mecanismul subteran al Sistemului.


FOTO Gigi BecaliCum a ajuns Năstase la închisoare

Contactat telefonic în cadrul unei emisiuni B1 TV, Gigi Becali a povestit, joi seara – răspunzând unei întrebări din partea lui Dan Andronic – că a aflat de la verişoara sa, Sofica Dumitraşcu (unul dintre judecătorii completului din speţa „Trofeul calităţii”), că verdictul în cazul Năstase a fost modificat în urma unor presiuni „din exterior”. „A venit cineva din exterior… Nu a depins numai de Livia Stanciu. Ei au stabilit dinainte… stai dom’le să vedem ce verdict dau. Ei aveau scrisă deja, numai să nu se certe. Când s-a ajuns în camera de deliberare nu s-a mai recunoscut. Au schimbat verdictul care era deja scris! Era condamnare cu suspendare. A fost schimbat verdictul care fusese dat deja cu o zi înaite! Verișoara mea a spus: < Băi, Gigi, mi-a venit ameţeala şi nu mai vedeam! Am crezut că visez!   >”, a relatat Becali

 Știe mai multe!

Totodată, latifundiarul s-a ferit să „dea nume”, dar a precizat că ştie mai multe decât e dispus să dezvăluie, susţinând că toate aceste informaţii i-au fost livrate de Sofica Dumitraşcu, chiar înaintea decesului survenit în ianuarie 2017. „Știu puțin mai mult, dar nu pot să dau nume. Asta mi-a spus verișoara mea. Jur cu mâna pe Biblie, pentru că asta mi-a spus ea! (…) Înainte să moară, verișoara mea mi-a spus: <Băi, Gigi, vreau să mă apuc să vorbesc, să spun tot    >. A supărat- o un procuror. I-am spus: < Băi, Sofica, tu nu te uita la mine, că eu aşa m-am ruinat de 15-20 de ani… O să poţi să duci presiunea, că e greu? Imaginează- ţi cum vei fi chemată pe la televiziuni şi să vorbeşti. Poţi? >. Ea: < De ce să nu pot, spun adevărul!   >. Eu i-am spus că o să aibă presiune mare de tot”, a mai adăugat omul de afaceri.

Becali, retras din viața publică de frica Sistemului

Vineri, la doar o zi după ce a demantelat faptul că sentința în cazul Adrian Năstase ar fi fost schimbată din exteriorul ÎCCJ, Gigi Becali a revenit cu un anunţ-şoc. Concret, el a dat de veste că a luat hotărârea de a se retrage din viața publică, la rugămintea familiei care se teme că, în urma recentelor dezvăluiri, va fi din nou arestat de Sistem. „Este ultima seară când mai vorbesc și vă spun de ce. Am făcut niște dezvăluiri și s-a supărat familia. Mi-au spus fetele așa: < Tată, noi nu mai vrem să suferim! >. Eu le-am zis că nu mai au ce să-mi facă, dar ele mi-a zis că așa am spus și atunci, și < noi am rămas cu traume, mama a rămas cu traume, și bunica. Nu uita tată că ți-au furat mașina și ne-am trezit cu mascații la ușă! >. Le-am dat dreptate și le-am promis să nu mai spun nimic. Acum lucrez la un proiect și dacă ne ajută Dumnezeu îi voi face să plătească pe toți cei care le-au lăsat cu traume. Eu nu voi mai vorbi, că așa am promis familiei mele, dar lucrez la un proiect politic!”, a declarat Gigi Becali

„Sistemul nu dorește să rescrie o sentință determinată politic”

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, în exclusivitate pentru EVZ, la dezvăluirile incendiare operate de Gigi Becali, și a explicat de ce nu crede că justiția românească va reconsidera – într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat – verdictul din „Trofeul Calității”.

„Eu sunt sceptic, recunosc. Nu cred că actualul sistem va reconsidera verdictul din < Trofeul Calității  >. Ani de zile, a trebuit să mă bat cu un sistem profund viciat alcătuit din politicieni, oameni ai serviciilor și persona-je de foarte slabă calitate din justiție. Acum, a apărut un semn de normalitate din partea cuiva care a făcut parte din completul de judecată. Desigur, doamna Sofica Dumitrașcu a murit, iar declarația expusă de Gigi Becali nu poate fi confirmată, din păcate. Totuși, din punctul de vedere al percepției publice, această sentință profund nedreaptă și-a pierdut total credibilitatea. Dezvăluirea lui Gigi Becali mi-a amintit că Sofica Dumitrașcu a ieșit plângând din camera de deliberare. A fost șocată de abuzul săvârșit. A făcut mărturisirea peste ani, într-un moment în care știa care îi va fi deznodământul, întrucât suferea de o boală incurabilă. Bănuiesc că și alți judecători din complet au avut probleme de conștiință după momentul în care s-a anunțat încercarea mea de sinucidere. Apoi, deși aveam o rană serioasă, procurorii au declanșat o bătălie inumană pentru a mă duce mai rapid la penitenciar, când graba aceea chiar nu își avea rostul, dat fiind contextul. Culmea abjecției a fost atinsă în momentul în care procurorii l-au transformat într-o țintă pe medicul Șerban Brădișteanu. Atunci am realizat că oamenii ăștia sunt în stare să depășească orice limită!”, ne-a explicat Năstase.

Acuzațiile lui Năstase

Totodată, fostul premier a reiterat faptul că Traian Băsescu ar fi fost principalul păpușar din spatele condamnării sale. „Verdictul din absurda speță < Trofeul Calității > a reprezentat o răzbunare din partea lui Traian Băsescu, în principal, care și-a folosit instrumentele și oamenii de proastă calitate din zona justiției – împreună cu care a contruit sistemul care ne-a sufocat cu inegalități și abuzuri, de-a lungul ultimilor 10 ani – pentru a mă distruge ca om politic. Personal, nu mă aștept ca dezvăluirea lui Gigi Becali să comporte consecințe juridice. Actualul sistem nu dorește să rescrie o sentință care a avut o determinare politică. Nu mă refer doar la cazul meu, dar nu pot să nu observ că distrugerea unor lideri politici a lăsat România cu un grup de lideri de < de mijloc  >. Nu mai sunt lideri din România numiți în zonele decizionale din instituții europene. Faptul de a nu avea oameni în zone europene de decizie instituțională va pune o amprentă negativă asupra României”, a conchis Adrian Năstase.

Dezvăluirile lui Becali certifică serialul „Noi suntem Statul!”

Vineri, Năstase a fost de părere că dezvăluirile lui Gigi Becali trebuie analizate în strânsă legătură cu cele publicate de Dan Andronic, în serialul „Noi suntem Statul!”, întrucât ţintesc acelaşi mecanism al Sistemului care a făcut ca justiţia să nu funcţioneze în mod independent. „Această dezvăluire are legătură cu mecanismul descris de Dan Andronic, pentru că este clar că justiţia nu a funcţionat independent. Răul a fost făcut, am scris în mai multe rânduri, absolut inutil. Ce trebuia făcut atunci, dacă se dădea cu suspendare și nu puteau fi adăugate pedepse complementare, care erau cele care trebuiau să mă împiedice să particip la viața politică… Bănuiesc că Traian Băsescu nu ştie nimic despre lucrurile astea (n.r. – declaraţie spusă cu ton ironic). El nu ştie nimic despre lucrurile astea, pentru că nu vorbea direct cu judecătorii, dar nu cred că judecătorii aveau ei ceva special cu mine… Deci au existat nişte interese”, a adăugat Năstase.

Năstase vrea comisie parlamentară de anchetă

Fostul premier a insistat că aceste practici trebuie „exorcizate” şi dezbătute în cadrul unor comisii parlamentare. „Nu ştiu dacă ceilalţi judecători din Completul de 5 vor vorbi vreodată, dar Sofica Dumitrașcu, înainte să moară, probabil s-a simţit apăsată. Probabil că există o anumită inerţie a acestor practici. De aceea, exorcizarea, dezbaterea lor inclusiv în cadrul unor comisii parlamentare, are sens”, a conchis Adrian Năstase.

Cine a fost Sofica Dumitrașcu

Controversata Sofica Dumitraşcu (decedată în ianuarie 2017) a fost promovată membru al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în 2009, înainte de acest moment ea activând la Judecătoria Sectorului 4, la Tribunalul Bucureşti şi la Curtea de Apel Bucureşti. Numele judecătoarei este legat, ombilical, de multe dosare celebre. Sofica Dumitrașcu a făcut parte (alături de Luminița Zglimbea și Angela Dragne) din componența Completului care l-a achitat la fond, în 2011, pe Adrian Năstase, în dosarul „Mătușa Tamara”. În 2012, tot ea a făcut parte din completul care l-a condamnat pe fostul premier la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”

 L-a eliberat pe Omar Hayssam

Dumitraşcu a fost implicată şi în controversatul caz al sirianului Omar Hayssam – în 2006, ea a fost judecătoarea care a dispus eliberarea acestuia din arest, pe motiv de boală. De asemenea, în 2014, Dumitraşcu a făcut parte din completul care l-a achitat pe fostul membru al CSM, Adrian Toni Neacşu (acuzat de abuz în serviciu). Vă reamintim că, în 2013, procurorii DNA au menţionat numele ei în rechizitoriul în care a fost trimisă în judecată Veronica Cîrstoiu (de la CAB), dar Dumitraşcu a primit neînceperea urmăririi penale. Sofica Dumitraşcu s-a pensionat în 2014, iar de atunci a fost avocat.

„Trofeul calității”. Scurt istoric

În 2008, DNA l-a pus sub urmărire penală pe Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calităţii”. Ex-premierul a fost acuzat că şi-a finanţat campania electorală din 2004 din taxele plătite de firmele care s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). În 2010, Năstase a fost trimis în judecată pentru luare de mită și șantaj, iar soția acestuia, Daniela Năstase, pentru complicitate la luare de mită și șantaj, dar și pe fostul inspector general de stat al ISC, Irina Paula Jianu, pentru dare de mită și spălare de bani. Pe 20 iunie 2012, Năstase a fost condamnat definitiv de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la doi ani de închisoare cu executare.

Condamnarea familiei Popovici

Au mai fost condamnaţi Bogdan Popovici – fostul preşedinte Forum Invest, fondator al săptămânalului economic „Banii Noştri” – la 6 ani de închisoare cu executare (pentru spălare de bani în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată şi calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată), soţia acestuia – Mariana Ioana Popovici – la 5 ani de închisoare cu executare, pentru exact aceleaşi fapte, şi Mihail Cristian Vasile – fost director general al SC Eurografica SRL – la 6 ani de închisoare. Ca o paranteză, în 2014, Bogdan Popovici a atras atenția, prin intermediul unei postări pe blog, că, în timp ce el și soția sa sunt la închisoare, toți organizatorii, moderatorii, contabilii și administratorii firmelor implicate în organizarea „Trofeului Calității” se află în stare de libertate.

Tentativa de suicid

Judecătorii l-au obligat pe Năstase şi pe ceilalţi inculpaţi să plătească 1,45 milioane euro despăgubiri către ISC. În data de 20 iunie 2012, la reşedinţa sa (în timp ce era aşteptat de poliţişti pentru a fi escortat la închisoare), Adrian Năstase a încercat să se sinucidă cu un revolver „Smith & Wesson”, calibrul 9 mm.

Băsescu: „Pe Năstase l-au turnat colegii din PSD, printre care Sergiu Sechelariu!”

Facem precizarea că fostul președinte Traian Băsescu a respins, încă din aprilie 2009, acuzațiile conform cărora ar fi ordonat arestări, referindu-se chiar la cazul lui Adrian Năstase, (care îl acuzase că i-a făcut dosare), precizând că acțiunea DNA a plecat chiar de la „turnătoriile” foștilor colegi din PSD, printre aceștia numărându-se Sergiu Sechelariu. „Adrian Năstase a fost turnat de Secherlariu, a fost turnat de fosta șefă a Inspecției în Construcții (Irina Jianu – n.r.), a fost reclamat de contabila-șef a firmei lui Sechelariu, cum a fost descris de fostul consul de la Beijing în faptul că a avut bani de la dânsul să-i trimită domnului Sechelariu în containere și așa mai departe”, a declarat Băsescu, la acea vreme șef al statului. El a explicat că știe aceste lucruri din faptul că „dosarele au fost la Președinție pentru avizare”. „Și nu am scos niciodată documente din ele, dar nici nu mai pot tolera ca un om care nu recunoaște că a fost turnat din propriul lui partid, din partidul pe care îl conducea la acea vreme să arunce continuu vina pe președintele României că are dosar penal”, a spus Traian Băsescu. 


Accesează: