Evenimentul Zilei > EVZ Special > Adio conturi false pe Facebook. Decizia luată de ICCJ: Este infracțiune!
Adio conturi false pe Facebook. Decizia luată de ICCJ: Este infracțiune!

Adio conturi false pe Facebook. Decizia luată de ICCJ: Este infracțiune!

Adio conturi false pe Facebook. ICCJ a decis că este o infracţiune ca o persoană să deschidă un cont pe Facebook cu numele altei persoane.
Adio conturi false.  ICCJ a  decis că persoanele care îşi deschid conturi pe Facebook cu numlele altor persoane comit o infracţiune. Sunt foarte multe conturi pe social media care folosesc numele altor persoane. Mai mult, postează fără acordul acelei persoane informaţii, fotografii şi imagini video.

Adio conturi false pe Facebook. Condamnare la 3 ani şi 8 luni de închisoare

Un bărbat a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 8 luni închisoare  pentru şantaj, fals informatic şi violarea vieţii private. Bărbatul deschis un cont fals şi pe un site pentru adulţi, unde a postat fotografii şi filmuleţe compromiţătoare cu aceasta.

Bărbatul în cauză şi-a ameninţat fosta iubită că, dacă nu va relua relaţia cu el, va da publicităţii pe internet mai multe fotografii. În imagini o înfăţişau dezbrăcată. Dar ce-i mai grav a urcat filmuleţe în care cei doi apăreau întreţinând relaţii intime.

Mai mult, bărbatul a nu s-a oprit aici, a creat un profil pe un site pentru adulţi pe numele fostei iubite

Pe acel site bărbatul a postat fotografii cu ea dezbrăcată şi un filmuleţ în care fosta iubită întreţine relaţii sexuale cu el. Iar pe contul fals pe Facebook cu numele femii a postat fotografii cu ea dezbrăcată.

La judecarea apelului, judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au decis:

„Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”.

Adio conturi false pe Facebook. Decizia luată de ICCJ: Este infracțiune!

Instanţa supremă a decis în acest caz că este infracţiune. „Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în hotărârea ICCJ publicată de Agerpres.