Evenimentul Zilei > International > Facebook a desființat o rețea de conturi false rusești. Acționau asupra politicii britanice
Facebook a desființat o rețea de conturi false rusești. Acționau asupra politicii britanice

Facebook a desființat o rețea de conturi false rusești. Acționau asupra politicii britanice

Reprezentanții rețelei de socializare Facebook au anunțat că au neutralizat mai multe conturi și pagini false provenite din Rusia care urmăreau să influențeze dezbaterea politică în marea Britanie și în alte țări.

Folosind profiluri online false elaborate, membrii rețelei pozau într-o organizație de știri cu sediul în România intitulată „Peacedata” și recrutau jurnaliști independenți pentru a scrie articole pentru audiențe cu orientare de stânga.

Reprezentanții Facebook susțin că, în urma unei investigații, au identificat mai multe legături cu  Agenția de Cercetare a Internetului (IRA) din Rusia, care a fost implicată în interferențe electorale prin intermediul Facebook la alegerile prezidențiale americane din 2016.

Astfel, un număr de 13 conturi și două pagini au fost șterse pentru violarea politicii site-ului față de interferențele străine și pentru comportament inautentic coordonat în interesul unei entități străine. Conform Facebook, rețeaua nu s-a extins foarte mult în momentul în care a fost identificată și eliminată.

„Această rețea era în fazele timpurii ale construcției audienței sale, în principal la stânga spectrului politic, și nu a avut aproape deloc feedback pe Facebook înainte s-o eliminăm”, au scris reprezentanții companiei într-un document intitulat „Raport asupra Comportamentului Inautentic Coordonat” aferent lunii august.

„Oamenii din spatele acestei rețele postau despre știri internaționale și evenimente actuale, într-un mod relevant pentru țările și comunitățile de stânga pe care le vizau, între care chestiunea justiției rasiale și sociale în SUA și Regatul Unit, NATO și politica UE; acuzații de crime de război și corupție împotriva Occidentului; probleme de mediu; fondatorul Wikileaks; tensiuni între Israel și Palestina; pandemia de coronavirus; criticarea fracking-ului; influența Franței în Africa; campania Biden-Harris; QAnon; președintele Trump și politicile sale; politicile militare americane în Africa”, se mai arată în document.

Conform raportului, rețeaua a cheltuit aproape 480 de dolari pe reclame și a încercat să obțină autorizare pentru a putea plasa reclame politice în SUA.

Pe lângă Facebook, și Twitter a anunțat că a suspendat cinci conturi pentru manipularea platformei, care poate fi atribuită cu încredere unor actori statali ruși.

Ultimul Raport asupra Comportamentului Inautentic Coordonat al Facebook a deconspirat totodată un număr de conturi, pagini și profiluri de Instagram legate de o firmă de comunicare strategică americană care se deda la comportament inautentic în Venezuela, Mexic și Bolivia.

De asemenea, a mai fost eliminată și o altă rețea cu peste 450 de conturi, pagini și grupuri de Facebook și conturi de Instagram care opera din Pakistan și se concentra pe relațiile dintre Pakistan și India, conform Radio România Actualități.

Strategia UDMR pentru a acapara administrația din Târgu Mureș. Totul a fost dat în vileag

Klaus Iohannis, despre creșterea ratei deceselor: „Pe toată perioada nu stăm cel mai rău…”