Adio autostradă peste Carpați! Detaliul care aruncă în aer speranțele a milioane de șoferi

Adio autostradă peste Carpați! Detaliul care aruncă în aer speranțele a milioane de șoferi Autostrada Transilvania. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un lucru făcut de mântuială aruncă în aer proiectul de realizare a celui mai mare vis al șoferilor români, fie ei camionagii sau simpli turiști: o autostradă peste Carpați.

Incredibil. Lucrările unei porțiuni din autostrada care ar fi urmat să traverseze Munții Carpați au fost oprite de doi localnici din localitatea Tălmaciu, care nu au fost despăgubiți pentru terenul pe unde se construia drumul și care trecea prin curtea lor.

Premieră în România după 30 de ani

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple, fiind vorba de o autostradă care să traverseze Munții Carpați. În acest an au început lucrările de construire a unei autostrăzi pe sectorul Piteşti-Sibiu. Sectorul 1, cuprins între Sibiu și Boiţa, are lungimea doar de 13 kilometri. Constructorul a dus utilajele din primăvară dar din păcate lucrările au fost sistate.

Cine a oprit lucrările

După ce lucrările au fost demarate, specialiștii au constatat că autostrada ar fi urmat să traverseze curtea a doi localnici din localitatea Tălmaciu. Autostrada trece prin curtea celor doi, pe un teren de 3.660 metri pătraţi, care acum trebuie expropriaţi. Dar acest lucru presupune timp pierdut şi decalarea termenului de terminare al lucrărilor.

Deoarece cei doi localnici nu au fost expropriați, ei au obținut sistarea lucrărilor pe Secțiunea 1, care începea de la Sibiu și ar fi urmat să se termine după 13 kilometri, în apropierea localității Boiţa. Aceste probleme au apărut după 6 luni de la demararea lucrărilor care se desfășurau corespunzător.

Ce se va întâmpla mai departe cu construcția autostrăzii

CPorr Construct SA, firma care lucrează pe porțiunea respectivă, a comunicat că pe coridorul de expropriere se află construcții care nu figurează pe lista exproprierilor pentru acest proiect. Din cauza acestui lucru, lucrările nu pot continua, afirmă reprezentanții de la arenaconstruct.ro.

Decizia trebuie luată de Guvern. Acesta trebuie să adopte o nouă hotărâre pentru exproprierea celor doi localnici din Tălmaciu. Suma pe care aceştia o vor primi este de 12.330 de lei. Secţiunea 1, Sibiu-Boiţa, din autostrada Sibiu-Piteşti va costă bugetul statului 612.647.863 lei, fără TVA, potrivit antena3.ro.