Evenimentul Zilei > Social > Pașaportul Covid-19 devine obligatoriu? Adina Vălean (PNL) oferă răspunsul
Pașaportul Covid-19 devine obligatoriu? Adina Vălean (PNL) oferă răspunsul

Pașaportul Covid-19 devine obligatoriu? Adina Vălean (PNL) oferă răspunsul

Adina Vălean (PNL), comisar european pentru Transporturi a făcut precizări cu privire la introducerea în UE a unui pașaport Covid-19.

Luni seară, la Sinteza Zilei, Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi a făcut precizări cu privire la introducerea în UE a unui pașaport Covid-19. Aceasta a spus că între țările din Uniunea Europeană este o tenisune destul de mare cu privire la intorducerea acestei măsuri.

„Toată lumea îşi imaginează diverse scenarii sau soluţii prin care vom putea reveni cumva la normal în ceea ce înseamă libera circulaţie. Ne dorim cu toţii să se termine această perioadă de lockdown de restricţii peste restricţii.

Situaţia este foarte dificilă la nivel european, numărul de cazuri continuă să crească, epidemiologii sunt destul de îngrijoraţi cu toate noile mutaţii ale virusului.

Din cauza incapacităţii de secvenţiere în statele membre nici măcar nu ştim în ce măsură aceste noi tulpini de virus sunt, putem presupune că ele există deja în statele membre.

Asta apropo, că impunem tot felul de restricţii pentru cei care sosesc din alte ţărI terţe cum ar fi Marea Bitanie sau altele în care au fost detectate aceste tulpini, în condiţiile în care le avem deja în Europa”, a spus Adina Vălean la Antena 3.

Adina Vălean, despre introducerea unui pașaport Covid-19 în UE. Care este miza

„Este o tensiune mai ridicată decât era la sfârşitul anului trecut, atât la nivelul statelor membre cât şi în Comisia Europeană, că lumea se uită către noi aşteaptă soluţii.

Noi trebuie să lucrăm cu statele membre, cu experţii de acolo, pentru că nu ne putem baza în acesată privinţă epidemiologică pe o legislaţie europeană, să impunem noi anumite lucruri şi atunci, deciziile se iau foarte mult la nivelul şefilor de stat şi guvern, se iau de către consiliu.

Pentru noi cea mai mare provocare acum este să coordonăm acesată abordare la nivelul statelor europene neavând, practic, o legislaţie pe care să o impunem.

Aceste lucruri depinde de miniştrii de interne, dar sigur că le discutăm şi noi, iar eu sunt interesată pentru că şi toate companiile aeriene, transportatorii sunt la fel de disperate ca şi clienţii lor, pentru că toate speranţele de revenire în anul acesta par din nou a se îndepărta.

Miza principală este campania de vaccinare, cu toate întrebările periferice în ce măsură toate aceste vaccinuri, dar se pare că toate răspunsurile sunt încurajatoare, pot acoperi şi noi variante de virus. Sperăm să apară şi tratamentul, decât să mizăm numai de vaccinare”, a mai spus Adina Vălean.

În ceea ce privește certificatul de vaccinare, eurodeputatul a spus că „nu se poate transforma într-un instrument care să creeze discriminare între cei care au avut acces la vaccin şi cei care îşi doresc dar nu au avut acces, sau între cei care optează sau cei care nu optează să se vaccineze.

Există o majoritatea în Uniunea Europenaă care este împortiva paşaportului de vaccinare. Tările pe care le-ati indicat, Grecia şi Spania se pregătec pentru următorul sezon estival”.