Evenimentul Zilei > Actualitate > Adevărul din spatele amenzilor uriașe. Cîțu explică treaba: Rolul acestora a fost de a…
Adevărul din spatele amenzilor uriașe. Cîțu explică treaba: Rolul acestora a fost de a…

Adevărul din spatele amenzilor uriașe. Cîțu explică treaba: Rolul acestora a fost de a…

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, explică tuturor de ce au fost majorate amenzile, chiar dacă CCR a hotărât că această măsură a fost neconstituțională.

Ministrul Finanțelor a declarat că valoarea colosală pe care au căpătat-o amenzile pe parcursul stării de urgență nu a vine din dorința de a spori bugetul de stat, ci pentru a-i face pe oameni să nu iasă nemotivat pe străzi, întrucât acest lucru diminuează puternic răspândirea noului virus chinezesc, scrie Europafm.ro.

În urma ultimei decizii CCR, creșterea valorii sancțiunilor contravenționale a fost declarată neconstituțională.

„Impactul îl vom vedea în perioada următoare. Sper ca românii să rămână la fel de atenți, ca până acum, și să respecte starea de urgență, chiar și cu această decizie a CCR. Nu a fost niciodată obiectivul acestor amenzi acela de a crește veniturile la buget.

Niciodată nu au fost luate în calcul în acest sens. Rolul acestor amenzi a fost de a-i ține pe români în case, de a-i proteja și – așa cum a spus și președintele României – de a reduce numărul cazurilor. Până acum, românii s-au comportat exemplar și sper că și, în perioada care a rămas, se vor comporta la fel, chiar și cu această decizie a Curții Constituționale “, a spus Florin Cîțu, joi seara la Realitatea PLUS.

Ministrul a adăugat că ar „fi fost de acord ca sumele încasate din amenzi să fi ajuns în sistemul sanitar”.

„Fără aceste amenzi, morții pe care îi plângem ar fi fost mult mai mulți”, a declarat, tot joi, și președintele Klau Iohannis.