Evenimentul Zilei > Social > Adevăratul plan pentru revenirea românilor la normalitate. Ce presupune schema mascată
Adevăratul plan pentru revenirea românilor la normalitate. Ce presupune schema mascată

Adevăratul plan pentru revenirea românilor la normalitate. Ce presupune schema mascată

Guvernul României plănuiește să adopte modelul danez pentru ca viața românilor să poate reveni la normal.

”Coronapass” este metoda prin care autoritățile din Danemarca plănuiesc revenirea la normalitate, iar Guvernul de la București pare să adopte accesași măsură.  Concret, precum în Danemarca, românii pot merge la restaurant, evenimente, concerte sau teatru dacă doar dacă au fost vaccinați, dacă s-au testat, ori dacă au trecut prin boală, scrie Antena 3.

Zilele trecute, premierul Florin Cîțu anunța că de la 1 iunie România începe să revină la normalitate, dar asta depinde desigur în mare măsură și de numărul persoanelor vaccinate până la momentul respectiv.

Pentru a evita colapsul economic, reprezentanții din mediul de afaceri au venit si propuneri precum: să mergem la restaurant, evenimente, concerte, teatru, etc, doar dacă avem vaccin, dacă ne testăm sau dacă am trecut prin boală. În realitatea, toate aceste, se numesc ”coronapass” sau, altfel spus, certificat verde.

Dacă plănuiți să călătoriți în țară, certificatul verde digital anti-Covid nu va fi necesar, a declarat Călin Ile, președintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

Zilele trecute, Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, a declarat, după o întrevedere cu premierul Florin Cîțu, că certificatul verde digital anti-Covid nu va fi folosit în călătoriile interne. În schimb, acesta utilizat pentru călătoriile internaționale.

„România își va asuma acest certificat verde digital în ceea ce privește deplasările internaționale, dar pentru deplasările interne se dorește să nu existe restricționare. Să fie vacanță pentru toți.

Odată cu 14 mai și România și-l va asuma pentru deplasările internaționale, dar nu va fi o limitare a călătoriilor interne”, a spus Ile.

„Cel mai bun lucru e să îmbrățișăm vaccinarea în industria noastră. Nu-i putem obliga, dar, pe măsură ce vom fi o industrie sigură, vom putea ridica mai repede restricțiile cu orizontul 1 iunie ca obiectiv comun. Dacă lucrurile merg mai bine, termenul se va devansa. Credem că 1 iunie e o dată viabilă”, a mai precizat Călin Ile.

La începutul săptămânii, premierul Florin Cîţu a declarat că în România nu se va aplica certificatul verde, iar românii vor putea merge în vacanţă fără acest document.

„În România nu se va aplica certificatul verde, românii vor merge în vacanţă fără. De aceea avem acest comitet interministerial, pentru a ne asigura că sunt reguli pe care le vor respecta, dar fără certificat verde”.

„Începe sezonul de vară. Aş vrea să avem o vacanţă mult mai bună ca anul trecut şi mai sigură şi ne vom asigura (de acest lucru – n.r.) prin măsurile pe care le vom lua şi pe care sunt sigur că şi cei care sunt în industria turismului, în special, le vor respecta anul acesta”, a afirmat el.