Evenimentul Zilei > International > Adevărata față a ofițerilor lui Putin. Documentarul care dezvăluie dezmățul din armata rusească
Adevărata față a ofițerilor lui Putin. Documentarul care dezvăluie dezmățul din armata rusească

Adevărata față a ofițerilor lui Putin. Documentarul care dezvăluie dezmățul din armata rusească

Iuri Volodimirovici Șalaev, un locotonent rus, a fost prins de ucraineni, iar telefonul său a ajuns la ziariștii de la Ukrainska Pravda. Acesta avea o serie de imagini cu armata lui Vladimir Putin în stare de ebrietate, petreceri, dar și momente dificile din război.

Iuri Volodimirovici Șalaev, un soldat rus în vârstă de 23 de ani, a fost prins de armata din Ucraina, iar cu ajutorul imaginilor din telefonul său s-a făcut un documentar numit „Ocupantul”. Acesta avea poze cu familia, prietenii, petrecerile cu rudele, cu un cecen bătrân,satele ocupate, dar și cu colegii săi răniți.

Jurnaliștii care au făcut documentarul cu numele de „Ocupantul” au luat imaginile din telefonul soldatului, capturat în luna aprilie. Începutul filmului vine cu introducerea lui Iuri Volodimirovici Șalaev, din regimentul 70 Gardă Șali, prezentat ca un tânăr locotenent de 23 de ani. Pelicula se găsește pe Youtube în limba engleză.

Petreceau până dimineață înainte de război

Acesta s-a născut la Murmansk, în nordul extrem al Rusiei Europene, și este tătic. Jurnaliștii au reușit să intre și în posesia unor imagini private cu el și familia sa.
Soldatul îi oferă fetiței sale o bicicletă. „Uite, acolo ai un loc în care îți vei putea pune păpușa pentru a o plimba”, spune soția lui Șalaev.

În documentar apar și imagini din vacanțele cu familia, evenimente care au avut loc cu 9 luni înainte de război. Este prezentată și o filmare dintr-o excursie cu apropiații pe râul Moscova, admirând Turnul de Apă de la Kremlin.

Cu toate astea, un moment foarte important din documentar este atunci când soldatul lui Putin își urcă unchiul beat mort în pat. Jurnaliștii au reușit să mai intre și în posesia altor filmări ale militarilor care erau în stare de ebrietate înainte de a începe războiul.

Momente din război

Documentarul nu mai are în prim plan petrecerile, ci pe soldații ruși care fac skanderbeg. Apoi, apare o bază din Daghestan și un bărbat îmbrăcat într-o bluză sport cu însemnele Statelor Unite ale Americii. Din 3 martie, Iuri a filmat momentele critice prin care au trecut militarii lui Putin.

La finalul documentarului, Șalaev și ceilalți soldați ruși din tanc se întreabă dacă tancurile pe care le văd în zare sunt ale armatei lor sau ale rivalilor. Acest lucru arată că armata rusească era deja debusolată.

Mihailo Tkaci, jurnalistul care a făcut documentarul, a declarat că a fost crunt să vadă chinurile la care soldații au fost supuși în război, dar și fericirea pe care o aveau înainte de a ordona Vladimir Putin atacul. „Am vrut să arătăm cealaltă față a ofițerilor lui Putin”, a spus Tkaci, potrivit meduza.io.