Raport devastator la Metrorex. Sporurile care au fost acordate ilegal

Raport devastator la Metrorex. Sporurile care au fost acordate ilegal sursa foto. EVZ

Acordarea sporului de metrou pentru toţi angajaţii Metrorex a fost abuzivă, se arată în raportul privind controlul tematic efectuat la Metrorex.

Potrivit raportului privind controlul tematic efectuat la Metrorex, acordarea sporului de metrou pentru toţi angajaţii Metrorex a fost abuzivă.

Acordarea unui spor de metrou, care poate ajunge la 40% din salariul de bază, pentru toţi angajaţii din Metrorex a fost abuzivă întrucât nu au fost prevăzute cu claritate condiţiile necesare a fi îndeplinite şi nu s-a ţinut cont de faptul că nu toţi salariaţii lucrează în condiţii deosebite, se arată în documentul publicat de Ministerul Transportului.

Sporul de metrou, până la 40% din salariu

Potrivit sursei citate, sporul de metrou se acordă în cuantum de 20, 27, 34 sau 40% din salariul de bază, corespunzător timpului de lucru efectuat şi categoriei de personal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform informaţiilor prezentate echipei de control de către reprezentanţii Metrorex, de sporul de metrou beneficiază toţi angajaţii indiferent de locul în care îşi desfăşoară activitatea.

„Menţionăm faptul că, în vederea evaluării condiţiilor de microclimat, au fost efectuate evaluări periodice privind determinarea parametrilor necesari încadrării în aceste categorii. Cu toate acestea, nu au fost prezentate documente privind îndeplinirea condiţiilor impuse pentru acordarea sporului de metrou pentru personalul din aparatul central al Metrorex. Având în vedere aceste aspecte, apreciem că acordarea sporului de metrou tuturor salariaţilor societăţii a fost abuzivă întrucât nu au fost prevăzute cu claritate condiţiile necesar a fi îndeplinite şi nu s-a ţinut cont de faptul că nu toţi salariaţii lucrează în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”, subliniază Raportul de control.

Acordarea sporului de metrou pentru toţi angajaţii Metrorex a fost abuzivă

În context, documentul menţionează că se impune sesizarea Curţii de Conturi a României pentru verificarea acestui aspect şi pentru determinarea duratei şi a posibilului prejudiciu produs prin acordarea pentru toţi salariaţii a sporului de metrou.

Raportat la valoarea totală a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, de 270 milioane de lei, valoarea totală a sporurilor acordate conform CCM este de 234,7 milioane de lei, respectiv aproximativ 87%.

Săptămâna trecută, ministrul de resort, Cătălin Drulă, a anunţat finalizarea, de către Corpul de Control, a Raportului Metrorex, iar lista de probleme, deficienţe şi abuzuri descoperită este lungă.

Citește și:

Sporul de tunel la Metrorex. Cât de mari sunt salariile

Motivul pentru care șeful Metrorex și-a dat demisia. Cine îi va lua locul

Cât câştigă un consilier de la Metrorex? Ţineţi-vă bine, există pericol de ameţeală