Evenimentul Zilei > International > Acord de pace istoric în Afganistan pentru eliberarea ultimilor 400 de prizonieri talibani
Acord de pace istoric în Afganistan pentru eliberarea ultimilor 400 de prizonieri talibani

Acord de pace istoric în Afganistan pentru eliberarea ultimilor 400 de prizonieri talibani

Cel mai recent acord din Afganistan vizează eliberarea a 400 de talibani și dă speranțe într-o viitoare consolidare a unui proces de pace „serios și durabil.

Kabulul a eliberat până acum aproape 5.000 de prizonieri talibani, însă autoritățile afgane au refuzat până în prezent să îi elibereze pe ultimii 400 de captivi ai insurgenților.

La Kabul sunt așteptate negocieri de pace istorice, a anunțat duminică guvernul afgan. Declarația survine după decizia luată unanim de a le da drumul din detenție celor 400 de talibani vinovați de crime grave, mulți dintre ei fiind implicați în grave atacuri care au ucis afgani și cetățeni de diferite naționalități.

În lista finală a prizonierilor care urmează a fi eliberați se numără și 150 de condamnați la moarte, dar și un grup de 44 de „indezirabili”, o listă neagră cu persoane problematice pentru autoritățile americane și afgane, precum și prizonieri care provin din alte țări.

Printre cei eliberați se vor număra cei doi asasini ai Bettinei Goislard, angajata franceză a Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați ucisă pe 16 noiembrie 2003 la Ghazni, în apropierea capitalei. Familia acesteia a afirmat însă că decizia autorităților afgane este inacceptabilă și va face apel în justiție.

De acest acord va beneficia și un fost soldat afgan care a ucis 5 soldați francezi în 2012, în provincia Kapisa, precum și autorii atacului asupra hotelului Intercontinental din Kabul, soldat cu moartea a 40 de persoane.

Soarta ultimilor prizonieri talibani reprezintă o etapă crucială către lansarea negocierilor de pace, cele două tabere beligerante angajându-se în trecut într-un schimb de prizonieri care au precedat discuțiile prezente.

Însuși președintele afgan Ashraf Ghani a confirmat că a semnat decretul. „Talibanii trebuie să demonstreze acum că nu le este teamă să înceteze focul național”, a declarat duminică șeful statului, care a precizat că se bucură să pună capăt „carnajului”.

Însă decizia guvernului de la Kabul a întâmpinat și proteste vii, cum este cel al deputatei și activistei pentru drepturile omului Belquis Roshan, care l-a întrerupt pe președintele Ghani afișând o pancartă pe care scria „eliberarea talibanilor este o trădare națională”.

Americanii au insistat pentru acest demers în favoarea talibanilor, prevăzut în acordul semnat de Washington și de talibani în luna februarie, care prevede o retragere a trupelor americane din Afganistan până la jumătatea anului viitor.

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a anunțat sâmbătă, la televiziunea Fox News, că Washington-ul va reduce efectivul trupelor sale în Afganistan la mai puțin de 5.000 de militari până la finalul lunii noiembrie, dacă anumite condiții vor fi respectate, informează Le Monde.