Evenimentul Zilei > Social > Această vitamină este un aliat de nădejde în lupta cu pandemia! Ce recomandă medicii
Această vitamină este un aliat de nădejde în lupta cu pandemia! Ce recomandă medicii

Această vitamină este un aliat de nădejde în lupta cu pandemia! Ce recomandă medicii

Pe frontul tensionat al pandemiei mai apar și vești bune. Un studiu recent relevă faptul că tratamentul cu o vitamimă foarte cunoscută ar putea fi salvator în lupta împotriva coronavirusului.

Vitamina D are o utilitate demonstrată de un studiu efectuat de o prestigioasă revistă spaniolă, în cadrul căruia cercetătorii au observat că 82,2% dintre pacienţii care au participat la studiu aveau lipsă de vitamina D.

Medicii dintr-un spital din Santander au efectuat un studiu pe 216 pacienti infectati cu COVID-19. Potrivit acestora, 82% dintre bolnavi aveau lipsă de vitamina D. În plus, cercetătorii au mai observat şi că bărbaţii prezentau niveluri mai scăzute decât femeile.

„Se pare că vitamina D acționează pozitiv atât în faza de viremie, faza acută, cât și în faza tardivă de hiperinflamație. Mecanismele sunt multiple, însă vor fi necesare și studii suplimentare care să ne arate cu exactitate modul în care actionează vitamina D. Însă se pare că inițiază o serie de mecanisme antivirale și creșterea unor peptide antimicrobiene la nivel pulmonar”, a declarat medicul Radu Țincu, prin telefon, pentru B1 TV.

Un nivel scăzut duce la forme severe

Specialiştii vorbesc despre mai multe studii publicate la nivel internațional, care arată că nivelul de vitamina D este invers proporţional cu incidența COVID-19 si a severității bolii.

„Dacă avem un nivel scăzut de vitamina D, crește susceptibilitatea de a ne îmbolnăvi de SARS-CoV-2 și severitatea infecției pare să fie mai ridicată. De asemenea un studiu din Israel ne arată faptul că nivelul de vitamina D preexistent pandemiei a influențat susceptibilitatea pacienților de a dezvolta COVID-19 și se pare că aceste nivele scăzute de vitamina D sunt corelate și cu severitatea bolii”, a mai adăugat medicul Radu Țincu.

Însă studiul a fost repetat şi de alţi cercetători din alte state, iar rezultatele nu au ieşit la fel. Tocmai de aceea, specialiştii fac în continuare experimente pentru a vedea dacă într-adevăr vitamina D joacă un rol important în vindecarea pacienţilor COVID-19.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.