Medicamentul care grăbește vindecarea de COVID-19. Când va ajunge și la noi

Medicamentul care grăbește vindecarea de COVID-19. Când va ajunge și la noi

Medicamentul Remdesivir, injectat zilnic pe cale intravenoasă, timp de 10 zile, a accelerat recuperarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 spitalizaţi, relevă un studiul clinic efectuat pe o mie de pacienţi din zece ţări. Pacienții tratați cu acest medicament au fost considerați restabiliți după 11 zile și s-au putut întoarce acasă.

La mai bine de trei săptămâni după ce Anthony Fauci, directorul Institutului de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite, care a condus studiul clinic efectuat pe o mie de pacienţi din zece ţări, a declarat că „remdesivir are un efect clar, semnificativ şi pozitiv asupra reducerii timpului de vindecare” la bolnavii de COVID-19, informația a fost confirmată de o publicație medicală de prestigiu.

New England Journal of Medicine a publicat un articol care detaliază rezultatele ce confirmă anunţul făcut la Casa Albă și oferă o rază de speranţă la nivel mondial, în absenţa unei alte terapii eficiente contra noului coronavirus.

Remdesivir a accelerat recuperarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 spitalizaţi, comparativ cu placebo - 11 zile faţă de 15 zile, în medie. Efectul a fost important la pacienţii spitalizaţi care nu erau conectaţi la aparate de respiraţie artificială.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorii cercetării au concluzionat că tratamentul cu remdesivir trebuie început înainte ca boala să progreseze și să se ajungă la conectarea la aparate de ventilaţie. S-a constatat că medicamentul a redus rata de mortalitate - 7,1% dintre pacienţii din grupul care au primit remdesivir au murit în decurs de 14 zile, comparativ cu 11,9% în grupul placebo. În acest caz nu poate fi exclus, însă, hazardul, astfel că Remdesivir nu oferă astfel o garanţie pentru supravieţuire.

Medicamentul va fi autorizat și în UE

Autorii studiului atrag atenția că tratamentul pentru COVID-19 va fi o combinaţie de tratamente, remdesivir alături de alte antivirale sau de alte tipuri de terapie.

În Statele Unite, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (Food and Drug Administration - FDA) a autorizat la 1 mai utilizarea de urgenţă a remdesivir în spitale, exemplul fiind urmat de Japonia, în timp ce Europa ia în considerare o decizie similar

Directorul executiv al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), Guido Rasi, a declarat că remdesivir ar putea primi autorizaţie iniţială de punere pe piaţă ca tratament împotriva COVID-19.