Abaterea care îi costă pe șoferi în aceste zile. Codul Rutier prevede amenzi de până la 4.000 de lei

Abaterea care îi costă pe șoferi în aceste zile. Codul Rutier prevede amenzi de până la 4.000 de leiViscol - ninsoare. Sursa foto: Pixabay

În ultimele zile, în mai multe zone din țară a nins, iar stratul de zăpadă este destul de gros. Autoritățile au acționat pentru deszăpezirea șoselelor, însă circulația este îngreunată în multe zone. În aceste condiții, șoferii sunt îndemnați să respecte normele în vigoare și să aibă autoturismul echipat pentru iarnă. În caz contrar, conducătorii auto se pot alege cu amenzi usturătoare.

Amenzi pentru șoferii care nu țin cont de recomandările polițiștilor

După valul de ninsori abundente, aceștia nu pot circula fără cauciucurile de iarnă. Cei care nu țin cont de legislație pot primi amenzi de până 4.050 de lei.

Legislația din România nu stabilește o dată fixă pentru montarea anvelopelor de iarnă. Astfel, șoferii sunt obligați să aibă în vedere condițiile meteorologice și să își echipeze mașina din timp.

Conform Ordonanței de Guvern nr. 5/2011, care modifică OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, este interzis să se circule pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără anvelope de iarnă.

De asemenea, vehiculele de transport marfă cu o masă totală mai mare de 3,5 tone și cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri (inclusiv locul șoferului) trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe axele de tracțiune. De asemenea, în cazul acest caz pot fi folosite lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

masini iarna

Mașină iarna, pe zăpadă. Sursa foto: Dreamstime

Polițiștii de la Rutieră, prezenți în trafic

În aceste zile, polițiștii sunt prezenți în trafic. Astfel, șoferii care nu respectă prevederile legale au toate șansele să fie amendați.

Agenții de la Rutieră i-au îndemnat pe conducătorii auto să țină cont de aceste recomandări:

  • - Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echipaţi-vă maşina corespunzător, cu anvelopele de iarnă;
  • -Reduceți semnificativ viteza, evitând bruscarea comenzilor autovehiculului atunci când sunt precipitații, iar carosabilul este umed sau acoperit de zăpadă, gheață sau polei;
  • - Curăţaţi farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare; 
  • - În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/ceții/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente rutiere.
  • Conduceți în mod responsabil, cu multă atenție!

Ce amenzi pot fi aplicate

În 2025, valoarea amenzilor rutiere variază în funcție de clasa de sancțiuni. Acestea pot fi aplicate astfel:

  • Clasa I (2 - 3 puncte de amendă): 405 lei - 607,5 lei
  • Clasa a II-a (4 - 5 puncte de amendă): 810 lei - 1.012,5 lei
  • Clasa a III-a (6 - 8 puncte de amendă): 1.215 lei - 1.620 lei
  • Clasa a IV-a (9 - 20 puncte de amendă): 1.822,5 lei - 4.050 lei
  • Clasa a V-a (21 - 100 puncte de amendă, aplicabilă doar persoanelor juridice): 4.252,5 lei - 20.250 lei.

Din cauza condițiilor meteorologice, în ultimele ore au avut loc zeci de accidente. Conform ANM, ninsorile vor continua până miercuri.