Evenimentul Zilei > International > A venit vremea ca teroriștii să dea socoteală
A venit vremea ca teroriștii să dea socoteală

A venit vremea ca teroriștii să dea socoteală

Turcia continuă să lupte împotriva terorismului. În cadrul operațiunii Pençe-Kılıç (Gheară-Sabie - n.red.), forțele aeriene turcești au distrus 89 de ținte în Irak și în nordul Siriei. Într-un fel, s-ar putea interpreta ca un răspuns al Turciei la atacul terorist din Taksim. Nu putem ști exact ce informații au fost obținute în cursul anchetei dar putem estima că această operațiune a fost plănuită în urma coroborării acestor informații cu late date.

În primul rând, este semnificativ faptul că Turcia a acționat ca răspuns la atacul terorist. Declarațiile ministrului /Apărării/ Hulusi Akar aruncă lumină asupra acestui lucru: „Continuăm să cerem socoteală pentru victime și pentru persoanele nevinovate care au avut de suferit în urma atacului terorist”. În plus, Akar a spus că operațiunea se bazează și respectă îndeaproape articolul 51 al Convenției ONU.

Dar desigur, operațiunea nu se limitează doar la loviturile de zilele trecute. În general, operațiunile Gheară sunt pe termen mai lung și mai extinse. Durează aproximativ trei luni. Includ toate granițele sudice ale Turciei. Sub diverse nume specifice, sunt derulate și operațiuni periodice. Astfel putem vorbi de o abordare instituționalizată.

Turcia a declarat, bazându-se pe o constatare corectă, că originile terorismului se află în afara frontierelor și a abordat o atitudine activă. În loc să stea în apărare, încearcă să lovească terorismul la origini. Într-adevăr, în acest context a derulat operațiuni de succes.

Această abordare a apărut după ce s-a înregistrat o importantă scădere procentuală a atacurilor teroriste în țara noastră, comparativ cu acum cinci ani. Lupta împotriva terorismului este abordată printr-o planificare lungă și detaliată. Prima dată seci mlaștina și ce rămâne de pe urma ei treci prin sita poliției și a informațiilor.

Aceasta a fost cea mai realistă abordare. Lupta împotriva terorismului nu trebuie redusă la o singură operațiune și la o singură regiune. Aplicând acest principiu, țara noastră va deveni mai sigură iar terorismul nu se va mai putea susține. Într-adevăr, în zilele noastre, PKK/PYD nu se mai susține prin propriile resurse nici în Siria, nici în Irak. Stă însă în picioare datorită sprijinului pe care îl oferă mai multe țări străine, în frunte cu SUA. Cred că se va termina și vremea acestui ajutor și, pe măsură ce PKK devine tot mai slab, și ajutorul care îi este acordat va deveni tot mai mic și neînsemnat, notează sabah.com.tr

(Traducerea Rador)

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: