A treia zi de confruntări între Israel şi gruparea palestiniană Hamas

A treia zi de confruntări între Israel şi gruparea palestiniană Hamas

Circa treizeci de proiectile lansate dinspre Fâşia Gaza au lovit astăzi sudul Israelului, fără a face victime sau pagube materiale, în cea de-a treia zi de confruntări cu Hamas, în timp ce replica armatei israeliene a făcut peste 17 victime în teritoriul palestinian, dintre care trei militanţi islamişti, relatează BBC.

În jur de douăzeci de obuze de mortieră au explodat în Israel, în timp ce aproximativ zece rachete de tip Grad au atins sectoare situate în apropiere de oraşele Ashdod, Beersheba şi Kyriat Gat, a informat postul de radio al armatei israeliene. Aripa militară a grupării Hamas, care controlează Fâşia Gaza, susţine că atacurile au fost lansate după uciderea, săptămâna trecută, a mai multor lideri ai mişcării.

De cealaltă parte, Israelul a anunţat că raidurile sale vin în replică la atacul lansat joi de Hamas asupra unui autobuz şcolar, soldat cu doi răniţi, o agresiune prin care gruparea islamistă a „depăşit limita”. Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat atunci că armata va replica. Astfel, o rachetă lansată în dimineaţa acestei zile asupra unui vehicul din Fâşia Gaza l-a fi vizat pe un comandat militar al grupării palestiniene care şi-ar fi pierdut viaţa, potrivit martorilor citaţi de BBC. Armata israeliană a mai anunţat că a atacat un tunel de la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Egipt pe unde erau introduse arme de contrabandă şi un camion încărcat cu muniţie. Conform postului de radio public israelian, noul sistem de apărare antirachetă Iron Dome a interceptat cinci rachete de acest tip începând de vineri seară. Postul de radio a mai transmis că majoritatea celor 700.000 de locuitori din sudul Israelului şi-au petrecut noaptea dintre vineri spre sâmbătă în adăposturi sau în camere ale locuinţelor lor, concepute special pentru a rezista la explozii. Brigăzile Ezzedeen Al-Qassam, ramura militară a organizaţiei Hamas care controlează Fâşia Gaza, dar şi Brigăzile Al-Qods, ramura militară a Jihadului islamic, un grup radical palestinian, au revendicat astăzi aceste tiruri de obuze de mortieră şi de rachete.

Raportul Goldstone rămâne

Ne puteți urmări și pe Google News

Ieri, în cursul unei întâlniri cu şeful statului evreu Shimon Peres, secretarul-general ONU, Ban Ki-moon, i-a declarat că Naţiunile Unite nu vor retrage raportul Goldstone în care Israelul a fost condamnat pentru operaţiunea Plumb Topit din Fâşia Gaza din iarna 2008-2009. Autorul care dă şi numele raportului, fostul judecător sud-african Richard Goldstone, a conchis că armata israeliană a comis atunci crime de război vizând populaţia civilă, dar a revenit recent asupra mai multor concluzii într-un articol publicat ieri în cotidianul Washington Post.

În consecinţă, Israelul a anunţat că va cere revocarea raportului de către ONU în urma noii poziţii adoptate de către autor. Ban Ki-moon a refuzat, argumentând că Israelul poartă o parte din vină în ceea ce priveşte acurateţea documentului pentru că a refuzat să coopereze cu comisia de anchetă. Peres a denunţat ceea ce a numit „dublul standard” al ONU, cerând secretarului-general să facă presiuni similare asupra grupării Hamas pentru a-şi asuma erorile din tipul războiului de acum doi ani.