Evenimentul Zilei > International > A murit super-cârtița. George Blake, agentul dublu britanic ce spiona pentru sovietici
A murit super-cârtița. George Blake, agentul dublu britanic ce spiona pentru sovietici

A murit super-cârtița. George Blake, agentul dublu britanic ce spiona pentru sovietici

Unul din ultimii martori aflați în viață ai confruntării feroce dintre URSS și Occident a încetat din viață, la vârsta de 98 de ani. „Ne iubea sincer țara”, au declarat serviciile ruse de informații externe.

Britanicul George Blake, figură legendară în rândurile agenților dubli, care spiona pentru KGB, înainte de a se muta în est, a murit la vârsta de 98 de ani, au informat, sâmbătă, agențiile de presă rusești.

„Astăzi, legendarul ofițer de informații (…) George Blake, nu mai este. El ne-a iubit sincer țara, a admirat realizarea poporului nostru în timpul celui de-al doilea Război Mondial”, a declarat pentru agenția de presă Tass purtătorul de cuvânt al serviciul rus de informații externe (SVR) Serghei Ivanov, scrie France 24.

Blake s-a născut George Behar, la 11 noiembrie 1922, în orașul olandez Rotterdam. Tatăl său era un evreu spaniol care luptase cu armata britanică în timpul primului Război Mondial și căpătase cetățenia britanică.

Fost membru al Rezistenței din Olanda în timpul celui de-al doilea Război Mondial, apoi agent al MI6, serviciul britanic de informații Externe, în timpul Războiului Rece, George Blake și-a oferit serviciile sovieticilor în anii 1950, după ce a asistat la bombardamente americane asupra populației civile din Coreea.

Un erou al Moscovei

Blake a furnizat pentru KGB numele a sute de agenți și a dezvăluit existența unui tunel secret în Berlinul de Est folosit pentru a-i spiona sovieticii. Cel puțin 40 de agenți ai MI6 au fost trădați de George Blake.

Într-un interviu acordat BBC în 1990, Blake a spus că a estimat că a trădat peste 500 de agenți occidentali, dar a negat acuzațiile potrivit cărora 42 dintre ei și-au pierdut viața ca urmare a acțiunilor sale, scrie BBC.

Denunțat de un agent dublu polonez, George Blake a fost condamnat, în 1961, la 42 de ani de închisoare în Marea Britanie. Ca în filme, reușește să scape de închisoare, cinci ani mai târziu, folosind o scară de frânghie și cu ajutorul colegii săi de celulă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE